Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Унікальний проєкт: Волинський університет відправив на друк перші сім томів повного видання творів Лесі Українки

Ірина Констанкевич.

Фото Волинські новини.

Унікальний проєкт: Волинський університет відправив на друк перші сім томів повного видання творів Лесі Українки

Усього передбачено 14 томів. Для їхнього видання ВНУ імені Лесі Українки отримав 6 мільйонів гривень

Членкиня Наглядової ради ВНУ імені Лесі Українки, народна депутатка Ірина Констанкевич взяла участь у зборах трудового колективу вишу та засіданні Наглядової ради.

 

 Вона розповіла, що впродовж останніх десяти років було проведено велику роботу для того, щоби гідно вшанувати на Волині Лесю Українку. Зокрема до 150-річчя поетеси заплановано випустити повне 14-томне видання її творів.

Без перебільшення скажу, що наші амбіції перевершили навіть столичні уявлення про те, що якийсь регіональний університет може дозволити собі план підготувати багатотомне повне видання творів Лесі Українки. Аналог такого видання було зроблено лише в 1971 році.

«Було зроблено конкретні кроки до найамбітнішого задуму. Без перебільшення скажу, що наші амбіції перевершили навіть столичні уявлення про те, що якийсь регіональний університет може дозволити собі план підготувати багатотомне повне видання творів Лесі Українки. Аналог такого видання було зроблено лише в 1971 році. І це при тому, що були цілі Академії наук, та ніхто не подужав таку амбіцію, окрім нашого університету, який поетапно, методично йшов до цього проєкту», – зауважила Ірина Мирославівна.

Право на видання повного зібрання творів Лесі Українки виш здобув у конкурсі, на який подавалося багато видавництв, наукових осередків.

«Не вірили, допоки не було підготовлено перший із 14 томів, – додала народна депутатка. – Нам не вірили Міністерство культури, Міністерство освіти, Академія наук, Інститут літератури та інші. І от сьогодні, через шість місяців, я вам хочу повідомити, що не тільки було виграно цей проєкт, не тільки отримано державне фінансування, яке становить понад шість мільйонів гривень, але й готові перші сім томів, їх здано до видавництва».
З її слів, найбільша сміливість цього проєкту в тому, що видання робили не по одному тому, а стартували усі 14 редколегій одночасно. «Ніхто не міг повірити у те, що наукові осередки змістилися зі столиці на периферію. Ми показали, що можемо не тільки готувати таке архіважливе видання, а й бути магнітом, який притягне до нашого університету, до Лесі Українки потужний арсенал науковців зі всієї країни», – вважає Ірина Мирославівна.
Вона подякувала Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», який підтримав цей проєкт, а також науковцям-лесезнавцям, які долучилися до роботи над чотирнадцятитомником творів Лесі Українки.

Джерело: Волинські новини.
Telegram Channel