Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Невже нововолинські шахтарі добуватимуть вугілля у Польщі

Польські гірники теж часто страйкують, бо і там не без проблем.

Фото Pixabay.

Невже нововолинські шахтарі добуватимуть вугілля у Польщі

Як знайти вихід із такої ситуації поки невідомо

Натрапила в соцмережах на оголошення такого змісту: «Набираємо чоловіків на роботу в шахтах у Польщі. Заробітна плата – 20 злотих за годину».

Чесно кажучи, стало прикро. В голові відразу включився автоматичний підрахунок: якщо злот коштує в межах 7.30 грн, то за годину робітник отримає 146 гривень. За шість годин – робочий день – виходить 876 гривень. За тиждень при п’ятиденці гірник матиме в кишені 4380 гривень. Що вийде в результаті за місяць – зрозуміло. Мінус витрати на харчування (житлом нібито забезпечують), адаптацію у чужій країні тощо. От і треба думати, чи варто шукати десь у світ щастя.

Найгірше те, що на шахті не буде медпункту й навіть… комутатора. Тобто, якщо, не дай Бог, станеться якийсь нещасний випадок, хоч бий у рейсу.

А тим часом у себе вдома в представників цієї мужньої професії все менше шансів заробити для себе і свої сім'ї. Одна діюча шахта йде на закриття, на другій – відсутнє обладнання для повноцінного видобутку палива.

Незрозуміла ситуація і на довгобуді – шахті №10, обіцянками про яку десятиліттями годували гірників. Все менше й менше залишається надії на її завершення. Згортаються необхідні роботи. Продовжується скорочення.

За словами голови осередку ДП «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська» Незалежної профспілки гірників України Василя Прадіда, в першій його хвилі мають звільнитися 55 чоловік. Вже є наказ про другу, в результаті якої будуть ліквідовані посади головного геолога, провідного економіста, старшого механіка спецобладнання, працівників дільниці ВТБ (вентиляції і техніки безпеки) та інші.

Найгірше те, що на шахті не буде медпункту й навіть… комутатора. Тобто, якщо, не дай Бог, станеться нещасний випадок, хоч бий у рейсу. Бо й не завжди ідеально працює мережа Київстар… Кажуть, що вже починає руйнуватися кріплення гірничих виробок. Стають непридатними для використання інші підземні шахтні вузли.

Зрозуміло, що поїхати на роботу в Польщу – теж не найкращий вихід. Прочитала, що й на тамтешніх шахтах є проблеми: шахтарі час від часу страйкують. І їхня вугільна галузь перебуває у стадії реформування. Є домовленість з усіма сторонами (влада й представники вугільників) про те, що вона буде повністю ліквідовано до 2049 року, а нинішнє покоління гірників працюватиме на шахтах до настання пенсійного віку.

Цей процес відбуватиметься за так званим «німецьким» сценарієм, який передбачає поступове, розтягнуте на багато років закриття гірничих підприємств. В їхньому уряді буде запроваджено посаду уповноваженого з питань соціально-економічної трансформації шахтарських регіонів. Може, й наші щось у них позитивне переймуть? Польща ж поряд.

Нагадаємо, кому з іноземців можна їхати в Україну.

Telegram Channel