Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Наступ на мову: Софія Федина вимагає не знищувати легендарний філфак у Дрогобичі

Софія Федина.

Фото ЄС.

Наступ на мову: Софія Федина вимагає не знищувати легендарний філфак у Дрогобичі

Народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Софія Федина звернулася до керівництва Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка з вимогою переглянути рішення про об’єднання філологічного факультету з Інститутом іноземних мов

Про це вона повідомила у Facebook. Софія Федина зауважує, що рішення про реорганізацію ухвалене без участі трудового колективу, фактично з голосу.

«Новий наступ на українську мову, чи що це твориться??? Об‘єднання чи поглинення? Це риторичне запитання я присвячую небезпечній ситуації, яка склалася у Дрогобичі, в педагогічному університеті імені Івана Франка», – пише Федина.

Це загрозливо, бо сам навчальний корпус філологічного факультету має свою особливу духовно-культурну цінність, там навчалися Іван Франко, Василь Стефаник та Лесь Мартович і працювали десятки українських культурників.

«Що сталося? Вчена рада університету прийняла проект, за яким передбачається об‘єднання філологічного факультету з інститутом іноземних мов. Проголосоване питання про реорганізацією структурних підрозділів університету не було заявлене в порядку денному, внеслось з голосу та було прийняте БЕЗ попереднього обговорення та БЕЗ врахування думки трудового колективу. Що більше, це послабить саме українську складову навчального процесу. Дрогобицька філологія має свою школу, традицію, якість і почерк в науці, знані в усій Україні», – наголошує Софія Федина.

«Об’єднання факультетів загрожує виселенням працівників і студентів та перенесенням навчального процесу в інший корпус. Це загрозливо, бо сам навчальний корпус філологічного факультету має свою особливу духовно-культурну цінність, там навчалися Іван Франко, Василь Стефаник та Лесь Мартович і працювали десятки українських культурників. Таке об’єднання ставить під удар гуманітарну складову Львівщини», – застерігає Софія Федина.

На її переконання, це має також загальнодержавну небезпеку. «В умовах активного наступу на українську ідентичність, об’єднання призведе до послаблення українських патріотичних позицій, до створення подібних прецедентів у інших навчальних закладах», – вважає Федина.

«Наразі чекаю на відповідь керівництва педуніверситету і на роз’яснення ситуації. Але весь колектив філологічного факультету і студенти одностайні в своїй позиції, що це зачистка української мови», – резюмує Федина.

 

 

Джерело: ЄС.
Telegram Channel