Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
У деяких районах Волині виявили небезпечного шкідника

Шкідник масово з'являється з настанням прохолодної погоди, особливо при високій вологості повітря.

Фото voldpss.gov.ua.

У деяких районах Волині виявили небезпечного шкідника

У посівах озимого ріпаку виявили ріпакового пильщика

У посівах озимого ріпаку спостерігається осередкове заселення рослин ріпаковим пильщиком (Володимир-Волинський, Іваничівський інші райони) за чисельності 1,0-1,2, максимально 3,0 екз/кв.м, інформує головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

Фітофаг може розвиватися в двох генераціях на озимих і ярих формах культури. Зимує комаха у стадії личинки в коконі у ґрунті. Основна маса концентрується в поверхневих шарах ґрунту на глибині до 10 см.

Зимує комаха у стадії личинки в коконі у ґрунті. Основна маса концентрується в поверхневих шарах ґрунту на глибині до 10 см.

Заляльковуються навесні. Шкідник масово з'являється з настанням прохолодної погоди, особливо при високій вологості повітря. Додатковий період живлення відбувається на дикорослих рослинах із родини капустяних. Самиці пильщика другої генерації відкладають яйця в кінці серпня — на початку вересня на листя ріпаку. Найбільш шкідливі на ріпаку озимому личинки (несправжньогусениці) саме цієї генерації. Вони скелетують листки, залишаючи недоторканими лише дрібні жилки.

Характерним є той факт, що активність живлення підвищується за сухої та теплої погоди, хоча несправжньогусениці старших віків шкідника витривалі також і до нічних заморозків. Навіть за температури повітря -10С вночі та +70С вдень вони здатні продовжувати живлення.

Реклама Google

Керівникам та спеціалістам господарств усіх форм власності необхідно організувати систематичні спостереження за поширенням шкідника та чисельності  ріпакового пильщики  2 гусениці на кв м. або дві  пошкоджені рослини на кв. м., посіви ріпаків обробляють одним із препаратів відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Telegram Channel