Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Гарбуз – король осіннього меню

Загарбузіться цього жовтня.

Фото slk.kh.ua.

Гарбуз – король осіннього меню

Якщо раніше найпопулярнішою стравою з цього овоча була каша (яка багатьом, особливо дітям, не до вподоби), то нині його використовують для приготування і супів, і дерунів, і салатів, і запіканок, і десертів, і навіть напоїв… А чом би й ні? Адже він містить природні антиоксиданти, бета–каротин, багатий на вітаміни С, Е, Д, фолієву кислоту. Ніжна клітковина цього овоча легко засвоюється організмом, тому страви з нього варто вживати всім — незалежно від віку і стану здоров’я. Окрім того, його свіже насіння є багатим джерелом цинку й омега-3 жирних кислот. Тож відкиньте сумніви і котіть на кухню якнайбільшого гарбуза!

Овочеве ризото з гарбузом 

 

Фото prolviv.com.

Хочете здивувати рідних чи гостей — подайте цікаву страву в гарбузі

Інгредієнти: 200 г м’якоті гарбуза, 
2–3 ст. л. рису, 50 г твердого сиру, 1,2 л курячого бульйону, 50 мл білого сухого вина, 50 г вершкового масла, олія, сіль — до смаку; для декору — невеликий грушеподібний або 2 маленькі круглі гарбузи.

Приготування. Рис промити, залити водою і дати настоятися 1,5 години. М’якоть гарбуза нарізати кубиками, злегка присмажити на олії, всипати до нього подрібнену цибулю, а коли вона зм’якне, вкинути рис і продовжити смажити на слабкому вогні, поки крупа вбере всю олію. У сковорідку з рисом та овочами влити вино й тушкувати, доки воно не випарується. Потім залити все ополоником гарячого бульйону і тушкувати до випаровування, тоді додати ще один ополоник — так доти, доки бульйон не закінчиться, при цьому весь час помішувати рис. Вливаючи останній ополоник рідини, вкинути натертий сир, вершкове масло, сіль, усе ретельно перемішати і зняти з плити. Накрити гарбузове ризото кришкою і настоювати 10–15 хвилин. Гарбуз розрізати навпіл, видалити м’якоть і насіння, дно та стінки вистелити фольгою — таку «посудину» можна використати для ефектної подачі страви на стіл.

Гарбуз по–грецьки 

 

Фото nv.ua.

Це ідеальний варіант гарніру і до рибних, і до м’ясних наїдків, а також прекрасна пісна страва. Ароматний м’ясистий овоч з оливковою олією, базиліком і часником можна приготувати в духовці за 30 хвилин. Для запікання найкраще підходить мускатний гарбуз, але можна взяти і будь–який інший сорт

Інгредієнти: 500 г гарбуза, 1 ст. л. томатної пасти, 2 зубчики часнику, базилік сушений, оливкова олія, сіль, перець — до смаку.

Приготування. Очистити гарбуз від шкірки і насіння, нарізати скибками або чималими кубиками. Розігріти в сковороді оливкову олію, викласти гарбуз, обсмажити на середньому вогні до рум’яної скоринки. Додати всі спеції, томатну пасту, подрібнений часник, перемішати інгредієнти й смажити ще 1–2 хвилини. Розігріти духовку до 180°C. Перекласти гарбуз у форму для запікання і влити на дно трохи води. Накрити фольгою і поставити в духовку на 25−30 хвилин. Готовий гарбуз можна прикрасити базиліком або кунжутом.

Коктейль «Осінній» 

sweet pumpkin smoothies
Фото sweet pumpkin smoothies/Peredniankina. 

Цікава і водночас дуже проста ідея гарбузового напою, від якого будуть у захваті і дорослі, й діти!

Інгредієнти: 100 г гарбуза, 2 апельсини, 
2 банани, 100 г ванільного морозива.

Приготування. Порозрізати апельсини навпіл, вичавити сік. Банани очистити, нарізати скибочками. Гарбуз покраяти шматочками. Усі інгредієнти скласти в чашу блендера і збити до однорідної маси.

Гарбузовий сік корисно пити перед сном. Він допомагає організму впоратися зі стресом і безсонням.

Гарбузово-апельсинове  варення 

​ Фото mandarynka.com.ua.

 

 Воно згодиться не тільки щоб намастити на булку, а й у якості начинки для пирогів, рогаликів, рулетів

Інгредієнти: 500 г гарбуза, 1 апельсин, 600 г цукру, 100 мл води.

Приготування. Із води та цукру зварити сироп. Гарбуз почистити від шкірки та насіння, покраяти невеличкими кубиками, всипати в гарячий сироп і довести до кипіння, тоді додати апельсин, ретельно вимитий і порізаний дрібними кубиками разом із цедрою. Варити 40–45 хвилин до м’якості й готовності гарбуза. Потому розкласти гарячим у стерильні банки й закатати. Зберігати у прохолодному місці.

До речі:

  • За бажанням можна додати трохи кориці — варення матиме особливий смак.
  • Апельсин можна замінити на лимон або лайм, але тоді слід регулювати кількість цукру за смаком, аби десерт не вийшов надто кислим.

Читайте також: У сто сорочок одяглася й проситься до столу. 

А ви знали, що... Найбільший гарбуз у світі виростив у 2016 році бельгієць  Матіс Віллемійнс. Овоч заважив понад тонну – 1191 кілограм./Фото landlord.ua.

Гарбузово–лимонний сік на зиму

 

Фото ogorod.com.

Смачний і корисний напій завжди буде під рукою в зимові холоди, особливо стане у пригоді в період епідемій. Його можна довго зберігати в холодильнику або в стерилізованих банках

Інгредієнти: 2 кг м’якоті гарбуза, 0,5 кг цукру, 4 л води, 2 лимони.

Приготування. З води і цукру зварити сироп. Гарбуз натерти на дрібній тертці і залити киплячим цукровим сиропом. Перемішати і варити на слабкому вогні протягом 15–18 хвилин. Охолоджену гарбузову масу протерти через сито або збити у блендері. Відразу ж додати свіжовичавлений лимонний сік, довести до кипіння, уварити на слабкому вогні протягом 10–15 хвилин, помішуючи, після чого розлити напій у стерилізовані банки і закатати стерильними кришками.
 

До речі:

  • Гарбузовий сік корисно пити перед сном. Він допомагає організму впоратися зі стресом і безсонням.
  • Для урізноманітнення смаку можна змішати з морквяним або яблучним соком.

Крем–суп 

 

Фото foodmag.me.

У похмурі осінні дні такий жовтогарячий супчик — саме те, що треба. Яскраво, ароматно, поживно

Інгредієнти: 1 невеличкий гарбуз, 2 картоплини, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 50 г твердого сиру, 3 ст. л. сметани, 1 морквина, сіль та спеції — за смаком.

Приготування. Гарбуз, картоплю та моркву зварити до готовності. Тонкими напівкільцями покраяти цибулю й обсмажити на пательні з подрібненим часником, додати до варених овочів, влити сметану, посолити, поперчити і тушкувати до готовності. Вкинути порізаний маленькими шматочками сир, подрібнити все за допомогою блендера і ще раз довести до кипіння. При подачі на стіл притрусити зеленню або підсушеним гарбузовим насінням. Смакуватиме з рум’яними грінками.

Запіканка «Корисний сніданок» 

Фото із фейсбук-сторінки Світлани ЧЕПУРНОЇ.

Ситно і смачно. Можна подати як окрему страву зі сметаною чи варенням або ж як випічку до чаю, кави

Інгредієнти: 400 г очищеного гарбуза, 400 г сиру кисломолочного, 4 ст. л. цукру, 2 ст. л. сметани, 200 г (неповна склянка) круглого рису, 2 яйця, 1 пакетик ванільного цукру, 2 ст. л. олії без запаху, 20 г вершкового масла (з морозильної камери), сіль, кардамон, мускатний горіх, імбир — до смаку.

Приготування. Рис промити і зварити до готовності з дрібкою солі та двома ложками олії без запаху, охолодити. Гарбуз запекти або відварити, злити воду і потовкти на пюре. Змішати всі інгредієнти разом. За бажанням прикрасити фруктами чи ягодами. Зверху натерти масло і випікати близько 50 хвилин при 180°С.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel