Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Нема змоги пройти тестування? Нюхайте часник…

Якщо не можете відрізнити аромат парфумів від різкого часникового запаху, ймовірно, у вас COVID-19.

Фото center-balu.com.ua.

Нема змоги пройти тестування? Нюхайте часник…

Таку пораду дає українцям відомий дитячий лікар Євген Комаровський. Чуєте запах — слава Богу. Значить, у вас не коронавірусна інфекція, а застуда чи ГРВІ. На жаль, підстав для тривоги з кожним днем у людей стає все більше. 17 жовтня добовий приріст інфікованих в країні сягнув 6410 осіб

Нарешті згадали «про необхідність протидії COVID-19»

Верховна Рада зібралась розглянути «коронавірусну постанову». Спікер парламенту Дмитро Разумков запропонував внести її у порядок денний. Пропонується створити очолюваний Президентом штаб боротьби з вірусом; забезпечити масове тестування; перепрофілювання лікарень; збільшення потужностей лабораторій тощо. Оскільки хворобу перенесли вже 60 народних депутатів, ймовірно, за документ проголосують. Але чи не пізнувато спохопилися?

В Україні станом на 19 жовтня лабораторно підтверджено 303 638 випадків COVID-19, з них за попередню добу — 4 766. Традиційне «поліпшення» ситуації у вихідні пояснюється зменшенням активності лабораторних досліджень. На Волині в неділю, приміром, було проведено всього 525 ПЛР–тестів. І при цьому виявлено 156 інфікованих за добу: Луцьк — 25, Ківерцівський район — 24, Горохівський — 23, Нововолинськ — 19, Ковельський район — 13…

А минулого тижня ми мали в області й 195, 180 випадків зараження за день. До середини жовтня від COVID-19 померло 48 волинян, стільки, як за весь вересень. Значно частіше хворіти з ускладненнями почали люди працездатного віку, діти, повідомила головна державна санітарна лікарка Наталія Янко.

 Найближчим часом в Україні мають з’явитися нові експрес-тести на антиген, завдяки яким можна буде за пів години виявити, чи має людина коронавірусну хворобу.

У сусідніх Львівській та Рівненській областях учора додалося 259 та 152 інфікованих відповідно, а на Харківщині — аж 595. Там, кажуть, хворих уже нема куди госпіталізувати. Складна ситуація в Києві, на Одещині, Житомирщині, в інших регіонах. До «червоного» рівня епідемічної небезпеки з 19 жовтня віднесли 68 адміністративних одиниць. До цього переліку потрапило чимало обласних центрів: Чернівці, Хмельницький, Чернігів, Харків, Полтава, Суми, Івано–Франківськ, Тернопіль.

На карті Волині з учорашнього дня червоним позначено міста Володимир–Волинський, Нововолинськ та Ківерцівський район. У Рівненській області — Дубно, Вараш, Острог, Здолбунівський та Костопільський райони. На цих територіях упродовж двох тижнів мають діяти жорсткіші карантинні обмеження. Зокрема, незручності відчують люди у зв’язку зі змінами на залізниці. Зате тепер дозволено в більшості «червоних» регіонів не зупиняти громадський транспорт і не закривати дитячі садки та заклади торгівлі.

До «помаранчевої» зони потрапили Луцьк і Ковель, Володимир–Волинський, Горохівський, Іваничівський, Луцький, Любешівський, Любомльський, Рожищенський та Турійський райони. У сусідів — місто Рівне та майже вся область.

Реклама Google

Що обіцяють чиновники?

Поліпшити епідситуацію уряд сподівався дочасними шкільними канікулами, але не скрізь до його рекомендацій прислухалися. У багатьох навчальних закладах заняття триватимуть ще й завтра, незважаючи на зростання захворюваності. На кінець минулого тижня в області 20 шкіл проводили уроки дистанційно. Спалах COVID-19 було зареєстровано у Любешівському ліцеї, де захворіло 25 працівників та 13 учнів.

Оскільки діти часто переносять недугу безсимптомно, а відтак активно її поширюють, доктор Комаровський радить в освітніх закладах впровадити в практику такий тест:

— Уранці треба замість вимірювання температури потерти ганчірку часником і питати, чим пахне. Хто не чує — додому терміново. Втрата нюху — симптом COVID-19.

Уранці треба замість вимірювання температури потерти ганчірку часником і питати, чим пахне. Хто не чує — додому терміново. Втрата нюху — симптом COVID-19.

Цими днями чиновники нас потішили, що найближчим часом в Україні мають з’явитися нові експрес-тести на антиген, завдяки яким можна буде за пів години виявити, чи має людина коронавірусну хворобу. Вони визнані ВООЗ і рекомендовані для застосування при масовому обстеженні. Обіцяють, що такий контроль буде безкоштовним для людей і проводитиметься сімейними лікарями та мобільними бригадами.

А ще повідомили, що понад 4000 українців залучать до тестування вакцини від коронавірусу. Ця робота розпочнеться після того, як буде підтверджено безпечність препарату для щеплення. Тож очевидно, що захищеними ми будемо не скоро. n


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel