Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Вилежувати коронавірус не потрібно: лікар дала поради інфікованим

Хворому потрібен помірний рух.

Фото Galnet.

Вилежувати коронавірус не потрібно: лікар дала поради інфікованим

Рухатися слід помірно

У разі нетяжкого перебігу коронавірусної інфекції, дотримуватися постільного режиму не варто. Більш того, для легень дуже корисний рух, адже він сприяє циркуляції кисню. 

Про це лікарк-пульмонолог, кандидат медичних наук Надія Рудницька розповіла expres.online.

«Якщо стан неважкий (легені не зазнали сильного ураження, хворий самостійно дихає, не має підвищеної температури, йому не паморочиться в голові), то «вилежувати» COVID-19 і спричинену ним пневмонію не потрібно. Легені люблять рух, адже він сприяє циркуляції кисню та інших корисних речовин у крові, допомагає тримати організм у тонусі. Для хворих з легкою формою недуги лежання вдень узагалі не є необхідним. Але й чимале фізичне навантаження, зокрема інтенсивна ходьба, — неприпустиме. Рухатися слід помірно», — каже лікарка.

Для хворих з легкою формою недуги лежання вдень узагалі не є необхідним.

«Є таке поняття, як застійна пневмонія, яка виникає у так званих лежачих пацієнтів унаслідок тривалого дотримання ліжкового режиму. У хворих, які мало рухаються, слиз у верхніх дихальних шляхах може накопичуватися надмірно, і мікроорганізми, які перебувають на поверхні слизової оболонки носоглотки, горла або рота, потрапляють глибоко в дихальні шляхи, уражаючи легені», — розповіла Надія Рудницька.

 

 

Вона також додала, що не принципово, як спати хворому з пневмонією – на спині, на боці чи на животі.

«Головне — не лежати в однаковій позиції постійно, а час від часу змінювати її, обираючи ту, в якій максимально комфортно дихати», — радить лікарка. 

Джерело: ТСН
Telegram Channel