Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У НАЗК відреагували на заяву Венеціанської комісії щодо розпуску КСУ

НАЗК нагадує, що бути суддею у власній справі заборонено основоположними принципами права.

Фото zn.ua.

У НАЗК відреагували на заяву Венеціанської комісії щодо розпуску КСУ

НАЗК зааначає, що судді КСУ принаймні двічі порушили норми Конституції

У НАЗК відреагували на заяву Венеціанської комісії та Ради Європи утриматися від розпуску Конституційного суду України та закликів якнайшвидшого відновлення роботи антикорупційних органів. У НАЗК відзначають, що швидке відновлення антикорупційної системи неможливе без скасування рішення КСУ. Про це інформує «Дзеркало тижня».

 Крім того, НАЗК вбачає у рішенні КСУ порушення Конституції України. Зокрема, суд втрутився у повноваження парламенту, який лише може визначати, яке діяння вважається злочином. Згідно Конституції та законів України, КСУ міг приймати рішення лише щодо положень законодавства про запобігання корупції, які оскаржувались у конституційному поданні. Однак, судді порушили вимоги Конституції та скасували положення Закону України «Про запобігання корупції», які не оскаржувались у конституційному поданні 47 народних депутатів.

Судді порушили вимоги Конституції та скасували положення Закону України «Про запобігання корупції», які не оскаржувались у конституційному поданні 47 народних депутатів. По-друге, бути суддею у власній справі заборонено основоположними принципами права, приймаючи рішення, судді діяли у власних інтересах.

По-друге, бути суддею у власній справі заборонено основоположними принципами права, приймаючи рішення, судді діяли у власних інтересах.

«За скасованими положеннями антикорупційного законодавства тривала процедура притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності трьох суддів КСУ – Мойсика, Сліденка та Завгородньої. Про цей факт вони були обізнані, однак, не заявили про відвід, а скасували відповідні норми. У день постановлення рішення було встановлено факт недекларування 3,6 млн грн суддею Головатим, який був обізнаний з цим фактом на час участі у засіданні», - зазначають у НАЗК.

Зазначається, що у своїх звітах GRECO позитивно оцінює створену в Україні систему декларування.

«GRECO цінує, що вжито правових та регуляторних заходів для покращення контролю декларацій і забезпечення шляхів оскарження», — зазначено у звіті GRECO за результатами четвертого раунду оцінювання.

«Також є позитивним повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення», — значиться у звіті.

Хоча у звітах-оцінках GRECO є спеціальний розділ «Запобігання корупції стосовно суддів», відсутні жодні рекомендації щодо створення окремого органу для збору, зберігання та перевірки їхніх декларацій.

Як повідомлялося, у висновках Венеціанської комісії зазначається, що «припинення повноважень суддів є кричущим порушенням Конституції і фундаментального принципу поділу влади».

Як повідомлялося, судді КСУ винесли рішення про неконституційність низки положень антикорупційної реформи, зокрема, КСУ скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування чиновників і депутатів, залишивши в силі адміністративну та дисциплінарну. Через це рішення було заблоковано доступ до е-деклараціям чиновників і депутатів. Президент скликав РНБО і вніс в Раду законопроект №4288, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду, а також скасувати відповідні зміни до ЗУ «Про запобігання корупції».

Telegram Channel