Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Рада ухвалила за основу законопроєкт про дистанційну роботу: чим вона відрізнятиметься від надомної 

Дистанційна робота.

Фото з відкритих джерел.

Рада ухвалила за основу законопроєкт про дистанційну роботу: чим вона відрізнятиметься від надомної 

В Україні хочуть законодавчо розмежувати дві форми роботи – дистанційну та надомну

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт, який передбачає унормування віддаленої роботи, розмежовуючи її від поняття надомної праці. 

Проєкт закону №4051 підтримав за основу 311 народний депутат, повідомляє ТСН.

Документом визначається, що:

  • Дистанційна робота виконується працівником поза приміщеннями роботодавця у будь-якому місці за його вибором та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій. Працівник може працювати віддалено до 2 місяців у випадку, якщо на робочому місці щодо нього вчинили дії, що містять ознаки дискримінації.
  • Надомна робота виконується працівником за місцем його проживання або в інших заздалегідь обраних ним приміщеннях, які роботодавець забезпечує всіма необхідними для роботи технічними засобами. На працівників поширюється загальний режим роботи підприємства. Згідно із проєктом, змінити місце надомної роботи можна лише за згодою керівництва.
  • За новим проєктом, можливий також гнучкий графік роботи, якщо на це погоджуються працівники і підприємство.

Працівник, який має дитину віком до 3 років або доглядає за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, може виконувати свою роботу на умовах дистанційної роботи.

  • Роботодавець зобов'язаний ознайомити не менше ніж за два місяці співробітників з умовами та специфікою переходу на режим гнучкого робочого часу і забезпечити точний облік відпрацьованого часу та контроль за його дотриманням.
  • Працівник, який має дитину віком до 3 років або доглядає за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, може виконувати свою роботу на умовах дистанційної роботи.
  • Роботодавець при укладанні трудового договору про дистанційну або надомну роботу матиме право отримувати відомості про місце проживання працівника або інше місце за його вибором, де буде виконуватися робота.

 

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт, згідно з яким підприємства, організації та установи 

В Україні хочуть штрафувати підприємців, які пускають в приміщення відвідувачів без масок
штрафуватимуть за те, що вони пускають в громадські місця чи транспорт осіб без масок чи респіраторів. Більше читайте тут: https://tsn.ua/ukrayina/rada-uhvalila-za-osnovu-zakonoproyekt-pro-distanciynu-robotu-chim-vona-vidriznyatimetsya-vid-nadomnoyi-1659611.html

Джерело: ТСН
Telegram Channel