Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Українці Іван Максимов та Андрій Потоцький отримали Шнобелівську премію з фізики

Оце так!

Фото osvitoria.media

Українці Іван Максимов та Андрій Потоцький отримали Шнобелівську премію з фізики

Вчені вивчали коливання, що виникають у чотирьох найрозповсюджених видах дощових черв’яків під дією вібрації

Українські вчені-фізики Іван Максимов та Андрій Потоцький отримали Шнобелівську премію 2020 року. Про це повідомив доцент кафедри теоретичної фізики в ДНУ Олег Орлянський, інформує seeds.org.ua.

«Нарешті це сталося! Наш випускник отримав Шнобелівську премію з фізики! Андрій Потоцький, випускник 2001 р. кафедри теоретичної фізики ДНУ, разом зі своїм співавтором, Іваном Максимовим (обидва з України, але зараз працюють в Австралії) отримав Шнобелівську премію з фізики за 2020 рік! Церемонія нагородження відбулася у Гарварді», – написав на своїй сторінці в Facebook Олег Орлянський.

Нарешті це сталося! Наш випускник отримав Шнобелівську премію з фізики!

«Шнобелівські премії з фізики дають за наукові досягнення, які «спочатку викликають сміх, а потім роздуми» (first make people laugh, and then make them think). Так, Андрій Гейм отримав у 2000 р. Шнобелівську премію за левітацію жаби у магнітному полі, а через 10 років – Нобелівську премію за дослідження графена.

Робота Потоцького та Максимова опублікована у Scientific Reports і зосереджена на вивченні коливань, що виникають у чотирьох найрозповсюджених видах дощових черв’яків під дією вібрації.

Дуже проста фізична модель оболонки, наповненої рідиною, стоячі поверхневі хвилі, нелінійні ефекти та інше. Обговорюється застосування результатів для аналізу й контролю біофізичних процесів», – пояснює науковець.

«Насамкінець скажу, що Андрій, як студент, був одним з найкращих на потоці. Після закінчення за програмою обміну поїхав до Котбусса (Німеччина). Там отримав PhD, далі Oxford, потім Cape Town і нарешті Swinburne University of Technology», – пише Олег Орлянський.

Telegram Channel