Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чому «здорове харчування» насправді є шкідливим?

Дотримуючись принципів правильного харчування, можна змінити свої гени, зробити здоровішими не лише себе, а й наступні покоління.

Фото medfond.com.

Чому «здорове харчування» насправді є шкідливим?

Відповідь на це запитання дав Хіромі Шинья?— ?відомий японський лікар, гастроентеролог і хірург, автор книг про найпоширеніші помилки у виборі їжі

Краще сидіти на каші, ніж споживати магазинні смаколики

— Сама буду їсти перловку, а дітям куплю і йогуртів, і м’ясця, й тістечок. Ростуть, організм потребує, тому на продуктах для онуків не економлю, —  хвалилася знайома при зустрічі в супермаркеті.
Однак, якщо вірити Хіромі Шинья, жінка краще дбає про себе, ніж про родину. Лікар вважає найкориснішою дуже просту програму правильного харчування.

Крупи мають становити 50% раціону. Каші містять клітковину і багато мікроелементів, які необхідні людському організму. Ось тільки, щоб витягти з круп максимальну користь, потрібно вживати їх у необробленому вигляді: нешліфований рис, вівсянку не з пластівців, зелену гречку тощо. Оболонка неочищених зерен не дає вуглеводам засвоюватися надто швидко, сповільнюючи процес перетравлення їжі, а відтак людина довше почувається ситою.

Аби фрукти й овочі принесли максимальну користь, їх необхідно виростити на багатих мінеральними речовинами ґрунтах без використання хімічних засобів.

Фрукти й овочі — 35–40% спожитого. Це незамінне джерело клітковини, вітамінів і мікроелементів. Найкраще вживати їх у сирому вигляді, адже термічна обробка зменшує їхню цінність. Аби фрукти й овочі принесли максимальну користь, їх необхідно виростити на багатих мінеральними речовинами ґрунтах без використання хімічних засобів. Тому, купуючи садовину, орієнтуйтеся не на її бездоганний вигляд, а на «походження».

М’ясо — 10–15% раціону. Людський організм витрачає на перетравлення свинини та яловичини занадто багато енергії. Тому, на думку японського гастроентеролога, вживання такого м’яса веде до швидкого старіння організму. Хіромі Шинья доводить, що добова норма м’яса має становити 1 грам на кілограм ваги, тобто людині, яка важить 80 кілограмів, достатньо споживати 80 грамів білка на день. Цьому є дуже просте біологічне пояснення: температура тіла тварин вища, ніж температура тіла людини, отже, жирна свинина робить нашу кров більш густою, що спричиняє серцево-судинні проблеми. А от протеїни з морепродуктів, навпаки, розріджують кров, зменшуючи кількість холестерину. Їм і потрібно надавати перевагу. Також вони містять ненасичені жирні кислоти, які активізують мозкову активність.

Молоко — їжа телят, а не людини. Дослідження свідчать, що надмірне вживання молока вагітними жінками загрожує розвитком атопічного дерматиту у новонароджених, а в меню малюків цей продукт нерідко провокує діарею і виразковий коліт. Корисне дітям лише грудне молоко матері. Але воно створене виключно для немовлят, адже тільки несформований шлунок здатен засвоїти лактоферин. З віком лактази виробляється все менше і менше, саме тому молоко все гірше засвоюється і його краще не пити дорослим. Тим більше магазинного. 

Не вірте рекламі про користь йогурту. Якщо ви купуєте цей продукт у супермаркеті, не сподівайтеся, що він зміцнить мікрофлору кишківника. У фруктовому йогурті міститься дуже багато харчових добавок. Обираючи напій, наприклад, зі смаком груші, ви купуєте молочнокислий продукт, в якому справжнім фруктом і не пахне. А характерний аромат і смак створює есенція (бутилацетат). Ви можете вірити на слово виробникам про нешкідливість цієї речовини, але вам ніколи не скажуть, що такий розчинник застосовується, зокрема, й у виготовленні лакофарбових матеріалів. 

Реклама Google

І навіть гени можна «переписати»…

Часто люди вважають, що незадовільний стан їхнього здоров’я є наслідком поганої спадковості. Але програму нашого організму можна змінити, стверджує Хіромі Шинья в книзі «Чарівні ензими, або Про шкоду здорового харчування».

Секрет здорового життя —  в підтримці необхідного рівня ферментів або ензимів. Це білкові каталізатори внутрішніх процесів організму, оскільки вони прискорюють хід кожної хімічної реакції. Наприклад, у травному процесі ферменти розбивають складні харчові молекули на більш прості й забезпечують належне всмоктування корисних мікроелементів. Тобто, якою б якісною не була їжа, вона не принесе користі, якщо буде погано засвоюватися.

Всередині нас міститься близько п’яти тисяч ензимів, але куріння, алкоголь, шкідливі продукти, харчові добавки поступово вбивають їх. А найбільше міститься цих чарівних речовин у свіжих овочах і фруктах, в рослинах, вони виробляються під час природних фізіологічних процесів.

Цікаво, що ензими «ховаються» не тільки в кишківнику, а й у ротовій порожнині, де шматочки харчів обробляються кислим середовищем слини і «віддають» прості вуглеводи. Тому не забувайте їжу ретельно пережовувати. 

Мало хто знає, наприклад, що більшість олій на прилавках (від соняшникової до кунжутної) виробляються «методом хімічної екстракції».

Максимальна ферментація їжі відбувається у підшлунковій залозі. Саме тут усі продукти перетворюються в мікроелементи, які відповідають за вироблення енергії і підтримку активності організму. Тобто весь процес травлення?— ?це робота понад 2 тисяч ферментів, кожен із яких відповідає виключно за свій біохімічний процес.

Ми рідко цікавимося виробничими технологіями основних продуктів харчування: мало хто знає, наприклад, що більшість олій на прилавках (від соняшникової до кунжутної) виробляються «методом хімічної екстракції». Щоб збільшити термін їхньої придатності, в гарячу масу вливають хімічний розчинник, що робить з олії трансжирну кислоту в чистому вигляді, тобто просто легку отруту. Так можна назвати і маргарин, який застосовують у виготовленні кондитерських виробів —  тістечок, печива, здоби. Тому краще вживати якомога більше їжі в натуральному вигляді: у меню має бути насіння соняшника, льону, гарбуза, горіхи тощо.

Секрет довголіття в тому, щоб підтримувати необхідну норму ферментів завдяки правильним харчовим звичкам.
Японський лікар радить пити тільки чисту некип’ячену воду: 500 мл зранку натщесерце, по 500 мл за годину до сніданку й обіду. Взимку —  злегка підігріту, причому маленькими ковточками. Ензими максимально активні за температури 36–40°C. Так ми зволожуємо поверхню бронхів і слизову шлунка та кишківника, а це запобігає атакам вірусів. І не варто захоплюватися іншими напоями, кава, чай, кока-кола згущують кров і зневоднюють організм. Не завжди якісною є мінералка у пластиковій 
тарі.

Вода входить до складу не тільки крові, але й лімфи. Якщо кровоносні судини порівнюють з ріками, то лімфатичні судини можна назвати каналізаційними трубами організму. Вони виконують найважливішу функцію очищення, фільтрації й виведення з організму білків і відходів травлення. У лімфатичних судинах є гамма-глобуліни (захисні антитіла) та ензим лізоцим, що має антибактеріальні властивості. Нормальне функціонування імунної системи без чистої, живої води просто неможливе.

Хіромі Шинья припускає, що, дотримуючись принципів правильного харчування, можна змінити свої гени, зробити здоровішими не лише себе, а й наступні покоління.

Оксана КРАВЧЕНКО.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel