Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Лікування пневмонії може погіршити стан пацієнта

Антибіотики використовуються тільки для лікування бактеріальної пневмонії, проти вірусної вони неефективні.

Фото Pixabay.

Лікування пневмонії може погіршити стан пацієнта

Педіатр Комаровський розвінчав міф про те, що антибіотики при вірусній пневмонії призначаються для боротьби з ускладненнями

Відомий український лікар і телеведучий Євген Комаровський зруйнував кілька популярних міфів про пневмонію та способи її лікування, зокрема, антибіотиками.

Профілактичне застосування антибіотиків — це величезна дурість. Це не працює. За деякими даними, призначення антибіотиків при вірусних інфекціях в 6-9 разів збільшує ймовірність розвитку пневмонії бактеріальної.

Лікар наголосив, що запалення легенів може мати вірусну або бактеріальну природу. А антибіотики використовуються тільки для лікування бактеріальної пневмонії, проти вірусної вони неефективні, передає УНІАН.

Так, Комаровський зруйнував міф про те, що антибіотики при вірусній пневмонії призначаються для боротьби з ускладненнями: від таких препаратів при вірусному запаленні легенів тільки стає гірше.

«Профілактичне застосування антибіотиків — це величезна дурість. Це не працює. За деякими даними, призначення антибіотиків при вірусних інфекціях в 6-9 разів збільшує ймовірність розвитку пневмонії бактеріальної. Тобто ймовірність ускладнень», – наголосив педіатр.

Лікар додав, що при нормальному самопочутті пацієнта, відсутності температури й дефіциту кисню, майже будь-яке лікування при пневмонії, крім жарознижувальних засобів, погіршує перспективи одужання.

«Якщо не доведена бактеріальна інфекція, бактеріальне ускладнення, антибіотики просто протипоказані на будь-якому етапі, хоч у лікарні, хоч удома», – наголосив Комаровський.

«Друзі, прошу вас, ніколи не випрошуйте антибіотики при коронавірусній інфекції, це останнє, чим лікується ця інфекція», – підсумував лікар.

Нагадаємо, скільки триватиме карантин вихідного дня.

Telegram Channel