Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Карантин б'є по гаманцях: чому в Україні сповільнилося зростання зарплат і коли ситуація зміниться

Якби не коронавірус, зарплати були б більші?

Фото – сайт Корупція.

Карантин б'є по гаманцях: чому в Україні сповільнилося зростання зарплат і коли ситуація зміниться

Динаміка росту середніх зарплат вже декілька місяців поспіль продовжує падати

Карантин вдарив по гаманцях українців: через пандемію когось звільняють, дехто отримує за ту ж роботу значно менше грошей, а динаміка зростання середніх зарплат вже декілька місяців поспіль продовжує падати. Це зафіксували й економісти.

Скільки мали б отримувати українці та коли ситуація із зарплатами почне покращуватися, розповіли у сюжеті Сніданку з 1+1.

Кількість задоволених своїми фінансами під час кризи та пандемії збільшилась на 10%, підрахували аналітики «Світового дослідження цінностей». Таку статистику економісти пояснюють тим, що суттєво змінилася структура витрат. 

Якби зараз не зниження попиту на робочу силу, то заробітня плата в гривні мала б становити умовно 12,5 -13 тисяч гривень. 

«На 30-40%, наприклад, впали продажі одягу і різних аксесуарів. Звісно, коли доходи зростають повільніше, а витрати впали суттєвіше, то загальна частка відповідно зросла», - наголошує економіст Григорій Кукурудза. 

Натомість дані державного комітету статистики щодо середніх зарплат українців не надто втішні. За їхніми словами, до наслідків карантину додалися ще й фінансові. Через зростання курсу долара у вересні темп зростання заробітних плат у валюті суттєво сповільнилась. «Якби зараз не зниження попиту на робочу силу, то заробітня плата в гривні мала б становити умовно 12,5 -13 тисяч гривень. Тобто на відсотків 5-7 вище, ніж зараз. У валюті це відповідно 430 доларів, а мало б бути хоча б 450-460», - наголошує експерт. 

 

Реклама Google

 

В останні місяці року зростати фінанси українців вже не будуть, переконують економісти. Збільшення середніх зарплат і покращення загалом економічного стану в країні прогнозують не раніше весни 2021 року. До слова, українці, по-різному описують своє матеріальне становище під час коронакризи. Хтось відчув суттєве скорочення заробітної плати, у когось сума виплат не змінилася, а дехто навіть вийшов у «плюс». 

 

Telegram Channel