Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Думали, що бронхіт: в Україні від коронавірусу померло немовля

Хто винен в смерті дитяти?

Фото Обозревателя.

Думали, що бронхіт: в Україні від коронавірусу померло немовля

Хто винен у смерті дитини

У Кропивницькому від коронавірусу померла 11-місячна дівчинка. Це перший випадок в області, коли від цієї інфекції гине така маленька дитина. Мама дівчинки запевняє, що лікарі лікували дитину не від ковіду. Однак медики впевнені, що в смерті дитини є й вина мами.

Про це пише Обозреватель.

Думали, що у дитини бронхіт

Маленька Ілона захворіла ще 18 жовтня. За словами її мами Наталі Івашиної, їх із донькою доставили до Новоукраїнської районної лікарні Кіровоградської області.

«Нам говорили, що у дочки бронхіт. Я весь час була з нею. У неї була температура 37,5. Потім через кілька днів, коли медсестра зняла їй канюлю, я побачила, що в дочки синяк і рука спухла. Вони неправильно кололи й не попали у вену. Я влаштувала їм скандал, і мене виписали додому», – розповіла Наталя.

Однак вдома доньці ставало гірше і вже через кілька днів швидка їх знову відвезла в цю лікарню. «Коли ми повернулися, то перша ж санітарка мені сказала: «Ну що, знову з'явилася». Я нічого не відповіла», – згадує мама Наталя.

Немовляті ставало дедалі гірше. Мама запевняє, що намагалася з'ясувати в лікарів, що ж із дитиною, але від неї відмахувалися, казали, що все одно вам цього не зрозуміти.

У мами тест на COVID-19 був негативний

«Потім у неї піднялася висока температура. Мені сказали, що в дочки отруєння і нас будуть відправляти в Кропивницький. Так і сталося, ми поїхали в обласну лікарню. І вже там з'ясувалося, що в дитини коронавірус. Звідки він міг взятися? Адже в мене тест виявився негативним. А я дочку і на руках носила, і цілувала, чому я не заразилася?» – каже Наталя.

Бабуся дівчинки Віра Петрівна каже, що в Новоукраїнці ніхто ПЛР-тест не робив дитині. Його взяли вже в Кіровоградській обласній лікарні. «Вони лікували то бронхіт, то отруєння. Говорили годувати дитину по 60 г суміші. Про коронавірус навіть і не йшлося. Коли ми приїхали в обласну лікарню, то лікар нам відразу сказав, що вони вже нічого зробити не можуть! У Новоукраїнці в дитячому відділенні просто вбили нашу дівчинку», – запевняє бабуся.

Лікарі просто тікали 

Після результатів аналізів Ілону терміново перевели з обласної лікарні в Кропивницьку міську лікарню, де лікують коронавірус, маму туди вже не пустили. Дівчинка була в дуже важкому й занедбаному стані. На тлі вірусу в неї ще розвинувся енцефаліт.

«Перед тим як нас у Кропивницький перевели, дочка була млява. Але я приготувала їй суміш 250 мл, нагодувала. Вона все нормально з'їла. Ніякого отруєння не було. Але вже в іншій лікарні дівчинці встановили катетер, щоб годувати», – каже Наталя.

А 5 листопада Ілони не стало. У довідці про смерть написано, що малятко померло від коронавірусу. Мама в розпачі й запевняє, що від коронавірусу її дочку не лікували.

«Вони самі говорили, що не лікували дочку від коронавірусу, а лікували від чогось іншого. Ми з мамою потім намагалися отримати довідку в Кропивницькій міській лікарні про те, як і чим лікували дівчинку, але нам винесли якийсь папірець і все. Лікарі просто від нас тікали в Кропивницькому.

Мені навіть не дали попрощатися з дитиною. Я просила, щоб мене хоч би пустили в морг побачити дочку. Але мені відмовили. Спочатку говорили, що дочку ще не привезли, потім сказали, що в них карантин. Труна була закрита. Нам не дозволили везти її на нашій машині, пригрозили, що якщо ми так зробимо, то нас із міста не випустять. Нам довелося оплачувати їхній транспорт. Ховали дочку в закритій труні, відкрити не дозволили. А глава нашої сільради ще дзвонила односельцям і говорила, щоб на похорон не приходили, бо дочка хвора на коронавірус», – каже Наталя.

Лікарі запевняють, що мама порушувала лікарняний режим

У Новоукраїнській районній лікарні запевняють, що про те, що у дівчинки коронавірус, дізналися вже після того, як санавіація забрала дитину в Кропивницький.

«Тут їй зробили ІФА-тест, який показав, що в дитини був COVID-19. А результати ПЛР-тесту довелося чекати. І коли її відправляли в обласну лікарню, ми ще не знали. Вже на наступний день нам зателефонували і повідомили, що ПЛР позитивний. А в матері негативний. Тому дитину в Кропивницькому перевели в іншу лікарню, де лікують від цієї інфекції», – пояснила заступниця медичного директора цієї лікарні Надія Гросул.

Про те, що між мамою і медсестрою стався конфлікт, тут говорять неохоче. Мовляв, мама з дитиною самовільно покинула лікувальний заклад.

«Вона з маленькою дитиною покидала лікарню, ходила в магазин, на базар. Хто так робить? Якщо вже лягла в лікарню, то нема чого ходити кудись і всіх заражати», – говорить Гросул.

За словами лікаря, це перший випадок в області, коли від коронавірусу помирає така маленька дитина.

 

Джерело: Обозреватель.
Telegram Channel