Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Волинськими містами керуватимуть аж три Поліщуки

Ігор Поліщук – мер Луцька.

Фото Луцькради.

Волинськими містами керуватимуть аж три Поліщуки

Майже всі міста мають нових мерів. Окрім чотирьох

В області з 11 міських громад 25 жовтня було обрано 10 голів. У Луцьку мера визначили у другому турі, який відбувся минулої неділі. Більшість – ​семеро – ​представники партії «За майбутнє», троє — ​самовисуванці, один – ​від команди «Слуга народу». Лише четверо чинних голів отримали довіру своїх виборців: Віктор Годик — ​очільник Горохівської, Роман Ющук — ​Любомльської, В’ячеслав Поліщук – ​Рожищенської та Віктор Поліщук –Устилузької громад.

В інших містах виборці змінили градоначальників, які у переважній більшості були політичними «довгожителями». Валентину Залевську, яка керувала Берестечком із 2015 року, замінить очільник СФГ «П’ятниця» Ігор Грудзевич. У Ківерцях Володимира Жгутова, який перебував на посаді протягом 14 літ, переміг нинішній Тростянецький сільський голова Олександр Ковальчук. У Камені-Каширському Василь Бондар, відбувши три каденції, цього разу не балотувався, а його крісло займе представник президенської партії, очільник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Віктор Пась. Олега Кіндера, який протягом десятиліття був мером Ковеля, виборці відправили аж на п’яту позицію, віддавши лідерство журналісту Ігорю Чайці. Очільники Нововолинська Віктор Сапожніков і Володимира-Волинського Петро Саганюк, котрі обіймали посади з 1998 року, не змогли довести ефективність свого перебування у владі. Тож на їхні місця прийшли представники партії «За майбутнє», друзі народного депутата Ігоря Гузя Борис Карпус та Ігор Пальонка.

 Лише четверо чинних голів отримали довіру своїх виборців

Володимир-Волинська міська громада, Ігор ПАЛЬОНКА:

Народився 4 жовтня 1979 року, безпартійний. Одружений, має сина і доньку.  Навчався у Володимир-Волинському сільськогосподарському технікумі, потім у Львівському державному аграрному університеті. Здобув спеціальність інженера-механіка. Працював на посаді начальника Володимир-Волинської ЖЕК № 1. У листопаді 2010 року очолив Зарічанську сільську раду, а в жовтні 2017-го — ​обраний головою ОТГ. 

     Кандидат обіцяє розробити програму ремонту вулиць на п’ять років, реконструювати центральну площу. Ігор Пальонка планує впустити місцевий бізнес на ринок надання послуг із благоустрою – ​прибирання територій, збирання та вивезення сміття, а також подумати над облаштуванням сортувальної станції.
Одним із пріоритетних напрямків вважає переведення багатоквартирних будинків на систему індивідуального опалення та встановлення індивідуальних теплових пунктів, реалізацію різноманітних проєктів, у тому числі із залученням грантів для термомодернізації і поліпшення житлових умов. Вважає, що місцева влада має долучитися до реалізації медичної реформи, соціального захисту, зокрема ветеранів АТО/ООС та дітей з інвалідністю, до освітніх програм, у тому числі тих, що стосуються поліпшення матеріально-технічної бази загальноосвітніх закладів, забезпечення їх мультимедійними та інтерактивними комплексами, термомодернізації, утеплення та оздоблення фасадів, збереження надбавок та премій для вчителів, а також створення системи преміювання школярів і педагогів за високі досягнення у вивченні та викладанні шкільних предметів.
Новообраний мер хоче розвивати рекреаційні зони, зокрема, поєднати велосипедною доріжкою парк на Риловиці зі «Слов’янським» та «Княжим», що у Заріччі. Вважає за необхідне зацікавити туристів, зберегти і популяризувати місцеві пам’ятки, відновити комплекс «Вали Городища», частково реконструювати оборонні конструкції, створити сучасний музейний простір всередині валів. Відродити фестивалі «Княжий» і «Володимир», доповнивши культурне життя й іншими яскравими заходами. Ігор Пальонка розуміє, що без появи надійних інвесторів місто не розвиватиметься, тож і працювати з ними планує на рівні партнерства.

 

Реклама Google

Нововолинська міська громада, Борис КАРПУС:

Народився 1 жовтня 1983 року, безпартійний. Одружений, виховує двох дітей.Навчався у Тернопільській академії народного господарства, здобув диплом магістра за спеціальністю «Економіка підприємств».
У 22-літньому віці він уперше став міським депутатом, 4 роки очолював Нововолинське управління інвестицій, стільки ж працював у податковій, а ще стільки ж розвивав фермерське господарство. Із гордістю зізнається, що посадив 30 тисяч дерев. Упродовж року навчався стратегічному плануванню у Польщі — ​в університеті Марії Кюрі-Складовської, вивчав досвід інших країн.
Одне з головних завдань на посаді мера — ​зробити місто нетерпимим до злочинності. Вважає, що це реально виконати завдяки впровадженню високоефективної та якісної системи відеоспостереження, освітлення цілого міста, всебічному сприянні поліції. На його думку, доцільно створити муніципальну інспекцію та надати підтримку громадським формуванням, що спів­працюють із правоохоронними органами. У програмі також передбачено спрощення переходу на автономне опалення, допомогу ОСББ та ремонт доріг. Борис Карпус планує створення спортивних комплексів біля кожної школи, реконструкцію міського парку та озера, контроль екологічної ситуації. Новообраний мер переконаний, що потребує вирішення проблема безпритульних тварин. У його програмі дій передбачено залучення інвестицій для створення нових робочих місць. Окремо політик говорить і про необхідність реалізації концепції Smart-city («розумне місто») — ​впровадження сучасних технологій у розвитку населеного пункту, що спростить життя мешканцям та зробить владу доступною і відкритою для людей.

 

Ковельська міська громада, Ігор ЧАЙКА

Народився 16  грудня 1964 року, безпартійний, одружений, має двох дітей. Навчався на факультеті журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. З 1991-го працював редактором Телевізійного центру «Ковель» (ТЦК), потім завідувачем кореспондентського пункту у філії НСТУ «Регіональна дирекція UA: Волинь», а з квітня 2018-го — ​кореспондентом. Лауреат журналістського конкурсу «Професіонал» (2003) та обласної премії імені репортера Олексія Левкова. Був депутатом Ковельської міської ради VІ каденції (2010–2015).
У передвиборчу програму Ігор Чайка заклав десять пріоритетів для розвитку громади. Найперше виступає проти корупції, побороти яку допоможе відкритість влади, звітність голови та депутатів. Залученню інвестицій сприятиме створення Стратегії розвитку ОТГ, пропонує налагодження співпраці з народними депутатами, встановлення прозорих та доступних умов для будівництва житла, соціальних і культурних об’єктів. Програма підтримки місцевих виробників та підприємців дасть можливість людям розвивати власний бізнес, створювати робочі місця, а відтак — ​наповнювати місцевий бюджет. Ігор Чайка планує скласти «рейтинг доріг» за якістю асфальтного покриття, що забезпечить черговість капітальних та поточних ремонтів. Він прагне забезпечити зручне транспортне сполучення Ковеля з усіма населеними пунктами ОТГ, облаштувати зупинки. Міський голова обіцяє справедливі тарифи на послуги комунальних підприємств та запровадження комплексних проєктів з енергоефективності. Ігор Чайка стимулюватиме створення ОСББ, а також вивчення думки людей щодо розвитку прибудинкових територій. Його «Безпечна громада» передбачає камери відеоспостереження в громадських місцях, а також створення муніципальної міліції і громадських патрулів. Політик гарантує вирішення проблеми полігону тимчасових побутових відходів, сортування сміття для подальшої переробки, централізований збір непотребу на сільських територіях. Хоче запровадити щорічний безкоштовний медичний огляд для пільгових категорій жителів ОТГ. Обіцяє стипендії для переможців обласних та всеукраїнських олімпіад і спортивних змагань. Новообраний мер має в планах створити інформаційно-туристичний центр Ковеля, поновити книжкові фонди бібліотек.


Луцька міська громада Ігор ПОЛІЩУК:

Народився 1 липня 1988 року, член партії «За майбутнє». Неодружений. У 2010-му закінчив Київський національний університет внутрішніх справ, а у 2013-му — ​Юридичну академію України імені Ярослава Мудрого за спеціальністю «Правознавство». Працював помічником адвоката, на посадах юрисконсульта, у 2017-му був секретарем Луцької міськради, а потім радником міського голови.
У планах новообраного мера — ​реконструкція парків, площ, проспектів та вулиць, очисних споруд «Луцькводоканалу», мосту на вулиці Шевченка та будівництво нового — ​через річку Стир у районі Яровиці. Модернізація та заміна мереж водо- і теплопостачання для максимально якісного надання комунальних послуг. Ігор Поліщук обіцяє здійснити капітальний ремонт прибудинкових територій та вулиць у секторі приватної житлової забудови, визначити чіткі правили гармонійної забудови міста. Ініціатива «Луцьк без маршруток» передбачає заміну транспорту на сучасні екологічні тролейбуси та комфортні автобуси. Крім того, хоче осучаснити зупинки із встановленням на них нових розумних систем.
Політик вважає за необхідне інвестувати у медичну галузь міста, освіту, культуру. Серед його пріоритетів — ​будівництво загальноосвітньої школи № 13 та капітальна реконструкція дитячого садочка № 15, закладення п’яти нових скверів та 25 штучних полів із поліуретановим покриттям. Розбудова існуючої спортивної інфраструктури, зокрема продовження робіт у ДЮСШ № 3 та спортивній школі на вулиці Володимирській. Потужна підтримка спортсменів.

Гарантує новообраний мер і забезпечення потреб об’єднаних громад, що приєдналися до Луцька, на рівних умовах із містом.
Ну що, вибір зроблено. Міським головам бажаємо успішної реалізації виборчих програм. А нам, волинянам, — ​не розчаруватися у виборі.

Telegram Channel