Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Колись на Волині їздили велодрезинами

На фото 1936 року позує сестра Станіслава і Юзефа Мощинських.

Фото зі сторінки Romek Pawluk у Facebook.

Колись на Волині їздили велодрезинами

Вузькоколійками можна було дістатися у багато сіл

Велодрезина або ж рейковий велосипед був самотужки зроблений братом адміністратора лісового господарства маєтку Серхів Юзефа Мощинського – Станіславом у 1930-х роках. Про це повідомляє Romek Pawluk.

У цьому районі після І світової війни залишилася ціла мережа лісових військових вузькоколійок. Від Серхова була прокладена така залізниця через Карасин, село Маневичі (нині Прилісне) до станції Маневичі і вона надзвичайно покращувала комунікацію.

Саме ця велодрезина була спроєктована і виготовлена за зразком англійської моделі 1917 року. Запчастини до неї родина Мощинських, ймовірно, замовляла у львівській філії компанії Weiss, яка спеціалізувалася на залізничному устаткуванні.

Як розповідає син Юзефа Мощинського, нею не лише перевозили вантажі, але й швидко можна було дістатися до Маневич, наприклад, у приватних справах.

Така велодрезина, як стверджує власник фото, рухалася надзвичайно швидко і тихо. Саме ця велодрезина була спроєктована і виготовлена за зразком англійської моделі 1917 року. Запчастини до неї родина Мощинських, ймовірно, замовляла у львівській філії компанії Weiss, яка спеціалізувалася на залізничному устаткуванні.

Telegram Channel