Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Нацбанк попередив про шахраїв, які обіцяють «онлайн-компенсації» від держави

Аферисти можуть запропонувати компенсувати будь-що – оплату товарів іноземного виробництва, невикористані медичні послуги тощо.

Фото pixabay.

Нацбанк попередив про шахраїв, які обіцяють «онлайн-компенсації» від держави

Шахраї користуються непростим становищем громадян через пандемію

Національний банк попереджає громадян про діяльність шахраїв, котрі надсилають повідомлення з пропозицією «онлайн-компенсації від держави». Про це повідомляє пресцентр регулятора.

Обіцяють «онлайн-компенсація від держави» на оплату комунальних послуг, медичних послуг або виплату в зв’язку із зараженням на COVID-19.

У Нацбанку наголошують, що шахраї користуються непростим становищем громадян через пандемію й обіцяють «онлайн-компенсація від держави» на оплату комунальних послуг, медичних послуг або виплату в зв’язку із зараженням на COVID-19.

«Цей перелік – не є вичерпним. Шахраї можуть запропонувати компенсувати будь-що – оплату товарів іноземного виробництва, невикористані медичні послуги тощо», - йдеться у повідомленні.

Як працюють шахраї

потенційна жертва отримує смс-повідомлення, що спрямовує її на шахрайський сервіс;

на екрані з’являється інформація, що користувачу призначено «кругленьку» суму компенсації, наприклад 50 000 гривень;

щоб отримати гроші, необхідно оплатити незначну комісію – 100-200 гривень.

У НБУ попереджають, що інколи після сплати комісії шахраї просять сплатити кошти за формування рахунку, верифікацію та за інші фальшиві послуги. Так може тривати, поки людина не витратить всі гроші зі свого рахунку або зрозуміє, що це пастка.

Що робити, щоб цього не сталося

Якщо ви отримали подібне повідомлення, Нацбанк радить перевірити інформацію через надійні джерела. А щодо питань компенсації від держави – звертайтися до профільної держустанови за вашим місцем проживання.

Також регулятор закликав телефонувати на «гарячу лінію» НБУ 0 800 505 240, у Кіберполіцію – 0 800 505 170 або зверніться онлайн за посиланням.

Telegram Channel