Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
А ви бачили рушник, який вишили на Любомльщині 1937 року?

В умовах польської окупації такі речі не віталися зовсім!

Фото Юрія Фініковського.

А ви бачили рушник, який вишили на Любомльщині 1937 року?

У колекції Любомльського краєзнавчого музею є рушник, який дихає найпалкішими почуттями до рідної землі. Жителька села Ладинь Любомльського району Галина Миронівна Власюк, родині якої належав цей оберіг, вирішила, певно, що такою особливою річчю мають милуватися значно більше людей, і подарувала його громадській установі

Цей рушник народився 15 жовтня 1937 року, коли незалежність України жила ще у найзаповітніших мріях. На одному його кінці у квадраті на синьому фоні вишитий жовто–золотистий герб — тризуб. Зверху по боках — два ангели, які коронують символ української державності. Вся композиція прикрашена рослинним орнаментом.

Реклама Google

А ще оздоблена знаними словами–позицією: «СВОЮ УКРАЇНУ ЛЮБІТЬ ЇЇ ВО ВРЕМЯ ЛЮТЕ, В ОСТАННЮ ТЯЖКУЮ МИНУТУ ЗА НЕЇ ГОСПОДА МОЛІТЬ». (Підпис тут і наступні подаємо без змін, як в авторки.  — Ред.).
На другому кінці рушника у квадраті зображений картуш, розділений на дві частини. На лівій — герб Галичини — золотий лев на скелі на блакитному фоні. Це герб Волинсько–Галицької держави часів короля Данила. Справа — вишитий архістратиг Михаїл, який символізує герб Києва. В сукупності герби, за задумом автора, означають єдність Української держави. Внизу картуша хрестиком написано «БОЖЕ ВКРАЇНУ СПАСИ», зверху — корона й знову квіткове обрамлення. І ще один напис–уболівання: «Встане Україна Сьвіт правди засьвітить І помоляться на волі невольничі діти». (Ці слова теж авторства Т. Г. Шевченка із твору «Стоїть в селі Суботові» 1845 року, опублікованого в «Кобзарі»). На вінцях рушника, окрім дати, ще одне пророцтво: «МОВО РІДНА СЛОВО РІДНЕ ХТО ВАС ЗАБУВАЄ ТОЙ У ГРУДЯХ НЕ СЕРДЕНЬКО ТІЛЬКИ КАМІНЬ МАЄ». 

Юрій ФІНІКОВСЬКИЙ, краєзнавець

 

У волинському селі прикрасили зупинку громадського транспорту рядками поезії
Люди із села Ужова Рожищенського району обрали не простий вірш, а рядки свого знаменитого земляка Ігоря Павлюка. Написане ще у 1986 році про «Моє село» тепер будитиме почуття й думки в тих, хто затримається в очікуванні автобуса.

 

 Сам митець, якому односельчани похвалилися своїм винаходом, втішений: «Таке відчуття, що й життя прожив недаремно як поет, коли земляки несподівано присилають таке–от фото з рядками з мого вірша на стіні автобусної зупинки рідної моєї Ужови…

 

 Будьмо і тримаймося! Щиро наш Ігор Павлюк».

 

Календар

26 листопада
Сонце (схід — 7.51, захід — 16.22, тривалість дня — 8.31).
Місяць в Овні. 13 день Місяця.
Іменинники: Іван, Антоній.
27 листопада
Сонце (схід — 7.52, захід — 16.21, тривалість дня — 08.29).
Місяць в Овні, Тельці. 14 день Місяця.
Іменинники: Григорій, Федора, Костянтин.
28 листопада
Сонце (схід — 7.54, захід — 16.20, тривалість дня — 08.26).
Місяць у Тельці. 15 день Місяця.
Іменинники: Дарія, Варвара, Дмитро, Дарина.
29 листопада
Сонце (схід — 7.55, захід — 16.19, тривалість дня — 08.24).
Місяць у Тельці, Близнятах. 16 день Місяця.
Іменинники: Матвій, Семен, Сергій, Михайло.
30 листопада
Сонце (схід — 7.57, захід — 16.19, тривалість дня — 08.22).
Місяць у Близнятах. 17 день Місяця.
Іменинники: Григорій, Геннадій, Іван, Максим.
1 грудня
Сонце (схід — 7.59, захід — 16.17, тривалість дня — 08.18).
Місяць у Близнятах. 18 день Місяця.
Іменинники: Данило, Платон, Роман.
2 грудня
Сонце (схід — 8.01, захід — 16.17, тривалість дня — 08.16).
Місяць у Близнятах, Раку. 19 день Місяця.
Іменинники: Йосип, Денис, Федір.

 

Погода
Пора звикати до ожеледиці
Останні дні листопада ще нашіптують щось своє шурхотом осіннього листя, але нічні приморозки уже лишають по собі крижані віконця, через які зазирає зимність

 За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Лесі Пасічник, 27 листопада — мінлива хмарність, без істотних опадів. Вночі та вранці місцями туман. Вітер західний, 5–10 метрів за секунду. Вночі похолодає до 5 градусів морозу, вдень — від нуля до 5 градусів тепла. За багаторічними спостереженнями, 27 листопада найтепліше було 2006 року — плюс 12,6, найхолодніше — 1993–го, 12 градусів морозу.
28–го — хмарна погода, невеликий мокрий сніг та дощ. На дорогах місцями ожеледиця. Вітер північно–західний, 7–12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від 3 градусів морозу до 2–х тепла. Вдень повітря прогріється до 5 градусів.
29–го — хмарно, невеликий сніг та мокрий сніг. На дорогах — ожеледиця. Вітер північний, 5–10 метрів за секунду. Вночі — від 3 градусів морозу до 2–х тепла, вдень — від 1 градуса нижче нуля до 4–х тепла.
30–го — хмарно з проясненнями, місцями невеликий сніг та мокрий сніг. На дорогах подекуди ожеледиця. Вітер північно–західний, 5–10 метрів за секунду. Вночі буде від 4 градусів морозу до 1–го тепла. Вдень — від 1 морозу до 
4 градусів вище 0.
1–2 грудня, за орієнтовним прогнозом, слід очікувати хмарної погоди. Місцями пройдуть невеликі опади у вигляді снігу й мокрого снігу. Упродовж доби 1 числа температура повітря триматиметься на рівні нуля. Наступного дня вдень потепліє: від 1 до 4 градусів тепла.
У Рівному 27 листопада буде хмарно з проясненнями, дощ. Повітря прогріється до 4 градусів. У вихідні хмуритиметься, очікується дощ зі снігом. Температура повітря — від 1 градуса морозу до 1–го тепла. 30 листопада прогнозують дощ зі снігом, температура повітря упродовж доби — близько нуля. Перший день грудня мине без опадів, удень буде близько 1 градуса морозу. Вітер змінних напрямків — 4–5 метрів за секунду.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel