Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Де беруться білі мухи»: поговоріть зі своїми дітьми

Наші діти так швидко ростуть, що можемо просто не встигнути віддати їм належне.

Фото freeimg.ru.

«Де беруться білі мухи»: поговоріть зі своїми дітьми

— А давай ти прочитаєш мені казку, а потім ще одну розкажеш ротом, — син заглядав мені у вічі з такою надією, що довелося погоджуватися

Мій малий обожнює, коли розмовляємо від імені звірят, машинок, а цього тижня дорогою до дитсадка в нас «завели мову» ще й сніжинки, які, пританцьовуючи, мостилися йому на рукавичку. «Якщо ти не перестанеш так широко усміхатися, малюче, ми позалітаємо тобі до рота і прокрадемося в садочок, правда калюжкою», — своє попередження я погано продумала, бо усмішка стала ще ширшою.

Мовлення дитини дуже залежить від того, скільки батьки й інші рідні розмовляють із нею, відомо давно. Як наслідок — уміння спілкуватися, висловити свою точку зору, відстояти її є показником успішності в школі, університеті, на роботі — загалом у житті.

Однак був і «плюс» — його захоплення нагадало мені, що спільний ранковий шлях можна перетворити на прекрасні і…навчальні миті.

Те, що мовлення дитини дуже залежить від того, скільки батьки й інші рідні розмовляють із нею, відомо давно. Як наслідок — уміння спілкуватися, висловити свою точку зору, відстояти її є показником успішності в школі, університеті, на роботі — загалом у житті. Поганий старт обіцяє гірший рух життєвою дистанцією. Сучасні нейробіо­логи не раз підкреслюють, що розмови з малечею, починаючи з народження, мають дуже гарний вплив на розвиток дитячого мозку. «Зв’язки білої речовини в мозку малят, із якими дорослі активно розмовляють, є міцнішими в двох основних ділянках, що відповідають за мовлення, і таким чином прискорюють обробку інформації в них», — йдеться в спеціальному матеріалі на сайті англійського медіа BBC.

Реклама Google

Тож коли бачу, наприклад, трирічку, яка зосереджено водить пальчиком по екрану смартфона, мені стає дуже сумно. Притім маю й свій такий досвід: син вряди–годи просить увімкнути йому мультик чи гру на телефоні, бо йому, бач, «нудно». І не завше я маю можливість перевести його увагу на неґаджетівське заняття… Час у дорослих дійсно дуже стиснутий і стрімкий, але наші діти так швидко ростуть, що можемо просто не встигнути віддати їм належне. Тим більше усілякі планшети–ноутбуки–смартфони підступно й без зайвих зусиль завойовують усе нові й нові покоління (разом із мамами й татами).

Читайте також: Обійми такі доступні!

Якщо ви теж цим переймаєтеся, зверніть увагу на умови «справжнього» спілкування: кількість слів ролі не грає, головне — якість розмови. Корисна така бесіда з дитиною, при якій є обмін фразами, діалог, якщо обоє уважно слухають і відповідають, діляться думками.

В одному з американських штатів, аби спонукати батьків, влада розмістила в супермаркетах таблички із запитан­нями: «Звідки береться молоко?», «Який твій улюблений овоч?». А потім дослідила, що завдяки такому простому кроку, змістовне спілкування тат, мам та їхніх чад збільшилося на третину!

— Білі мухи налетіли, все подвір’я стало білим! Відгадай–но, Ромашику, про що це?

— Мухи, яких обліпив сніг.

А ви пам’ятаєте сімейні кумедно–повчальні діалоги? То діліться! Зворотний зв’язок за допомогою електронних адрес: [email protected] або ж [email protected]. Також є поштова — м. Луцьк, просп. Волі, 13.

Telegram Channel