Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Українські воїни стали… царями

І прийшли «три славнії царі», щоб «побачить рожденного Христа Бога правдивого».

Малюнок Євгена РАЄВСЬКОГО.

Українські воїни стали… царями

Художник Євген Раєвський зобразив оригінальні мілітарні листівки

Привітати з Новим Роком та Різдвом хлопців, які пішли на службу до Збройних сил України, поділитися з ними теплом рідного дому, створити позитивний настрій і підтвердити, що обов’язок, який сповняють, це особлива місія охорони миру й спокою на рідній землі, у своїй державі, – таку ідею реалізує група львівських волонтерів, які підтримують військовослужбовців зі самого початку війни на сході країни, спричиненої дією сусідньої держави-агресора.

Щоб кожен, хто зараз служить у ЗСУ, зміг на свята відчути радість і турботу близьких, волонтери в рамках проєкту «Українська мілітарна листівка» розробили вітальні листівки, календарі, плакати, дитячу розмальовку та банери. Намалював їх один із волонтерів – знаний львівський художник Євген Равський.

«Ми подумали, варто зробити листівки, щоб привітати хлопців, а вони могли привітати своїх рідних та близьких. Листівка розрахована на сприйняття широкою аудиторією, тож я свідомо обрав ту художню мову, яка буде зрозумілою і близькою людям – зобразив героїв у коміксовій стилістиці, так само працював і з кольорами, хоч у власній творчості: у графіці, малярстві дотримуюся інших мистецьких засад», – розповів виданню zbruc.eu Євген Равський.

Художник відзначає, що мілітарних листівок, які практикують у країнах, котрі шанують свою армію й військовиків, в Україні практично не робили. Ті, що будуть надруковані тепер, до речі, планують роздати і військовим із наших країн-партнерів, які зараз перебувають на українській землі, аби ті могли відіслати вітання зі святами своїм рідним.

Мілітарних листівок, які практикують у країнах, котрі шанують свою армію й військовиків, в Україні практично не робили.

Читайте також: «Священик з Волині верхівку ялинки на Софійській площі назвав «відьмацьким капелюхом».

За словами художника, сюжети для листівок з’явилися легко і природно: на новорічній зображені сучасні захисники України – зв’язкова і закамуфльований снайпер, котрі несуть варту у новорічну ніч і передають вітання близьким, рідним та всьому цивілізованому світові.

Крута ж листівка! Малюнок Євгена РАЄВСЬКОГО.
Крута ж листівка! Малюнок Євгена РАЄВСЬКОГО.

 Для рідзвяної листівки художник Євген Равський використав ідею галицьких вертепів колядників: військовослужбовці ЗСУ постають перед нами в образі трьох царів із біблійного сюжету.

І прийшли «три славнії царі», щоб «побачить рожденного Христа Бога правдивого».
І прийшли «три славнії царі», щоб «побачить рожденного Христа Бога правдивого».

 Вирішили волонтери розробити і дитячу  розмальовку – чорно-білий варіант листівок, які діти розмалюють у свої кольри і привітають рідних. «Ті, хто воював, досі з приємністю згадують і дорожать малюнками, які їм присилали діти. Вони носили їх із собою і досі зберігають. Це дуже зворушливо: діти зверталися до них як до захисників», – розповідає Євген Равський.

Волонтери переконані, що такі жести символічної підтримки мають велику мотиваційну силу: хлопці відчувають підтримку та повагу, й це стає рушійною силою для розвитку нової української армії.

Читайте також: «У луцькому тролейбусі – скандал: пасажири захистилися за дівчину».

Telegram Channel