Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Лікар розповів про небезпечні розваги після коронавірусу: чого не можна робити

Ризик є навіть після одужання?

Фото УНІАН.

Лікар розповів про небезпечні розваги після коронавірусу: чого не можна робити

Поборовши COVID-19, варто уникати фізичних навантажень щонайменше місяць

Реабілітація після перенесеного коронавірусу може бути досить тривалою. Все залежить від складності протікання COVID-19. Утім, навіть у разі легкої форми коронавірусу організмові потрібен час, аби відновитися. 

Про це головний лікар одного з діагностичних медичних центрів Львова Тарас Жиравецький розповів в інтерв'ю ТСН.

«По-перше, не займатися моржуванням. Це дуже небезпечно. Можна так само відкласти сауну, щоб людина не давала такого навантаження з контрастами. Крім того, спорт відкласти мінімум на місяць. Тому що було багато випадків, коли пацієнти після перенесеного коронавірусу відновлювали спорт і, на жаль, їхній стан погіршувався: піднімалася температура, з'являлася задишка, втома. Цього не потрібно робити. Потрібно дати організму просто відновитися. Він розумний, спокійно сам відновлюється десь за місяць», — каже Тарас Жиравецький.

Варто зробити аналіз на згортання крові.  

За його словами, саме під час відновлення організму після перенесеного коронавірусу можуть бути корисними вітаміни. «Нормальне харчування, відпочинок, більше спати. Якщо є підвищені показники печінкових проб, тоді лікар призначає гепатопротектори. Також корелюються ниркові проби: якщо високий рівень сечової кислоти чи зниження. Алкоголь потрібно виключити на якийсь час так само, аби не навантажувати організм. Але основне – не допускати великого фізичного навантаження. Це дуже важливо», -— зазначає лікар.

Реклама Google

Тарас Жиравецький також радить зробити аналіз на згортання крові.  «І щодо пацієнтів від 35 років – варто робити коагулограму (аналіз на згортання крові. — Ред.), і якщо ризик високий – вживати антикоагулянти (препарати для розрідження крові. — Ред.). Антикоагулянти зазвичай призначаються пацієнтам, які мали сильне ураження легень. Їх потрібно приймати певний час, наприклад, місяць (лише за призначенням лікаря)», — додав лікар.

Джерело: ТСН
Telegram Channel