Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Яким чином коронавірус порушує роботу мозку: дослідження

Неврологічні наслідки коронавірусу.

Фото 24 канал.

Яким чином коронавірус порушує роботу мозку: дослідження

Все більше підстав вважати, що коронавірус має серйозні неврологічні ускладнення. Так, кожен сьомий хворий на COVID-19 мав порушення роботи мозку, когнітивних здібностей чи психологічні проблеми

The Huffpost зібрали усі відомі на цей момент дані про ураження коронавірусом мозку. Дослідження, опубліковані в жовтні групою із Нью-Йоркського університету, показують, що вірус SARS-CoV-2 спричиняє неврологічні травми приблизно в 1 із кожних 7 інфікованих, передає 24 канал.

Неврологічні травми відрізняються за ступенем тяжкості – від часткового помутніння до судом та інсульту. Вчені вважають, що подібні ускладнення можуть виникати без прямого попадання вірусу в мозок або нервову систему. Тобто багато неврологічних травм, пов'язаних з COVID-19, є вторинним ефектом інфікування, що може виникнути через нестачу кисню чи утворення тромбів.

Фахівці уже встановили, що пацієнти із важким перебігом COVID-19, повинні бути забезпечені стабільним рівнем кисню. У гіршому випадку, за брак кисню пацієнт може отримати ускладнення роботи мозку.

Енцефаліт – уражає нервову тканину головного мозку і часто мозкові оболонки та субарахноїдальний простір. Причина його прогресування зумовлена наявністю мікроорганізмів у мозкових тканинах.

Читайте також: Постковідний синдром: лікар-інфекціоніст назвала симптоми, і розповіла як його лікувати.

[BANNER]]

Порушення мозку при COVID-19

Запалення мозку

Це можуть бути енцефаліт або запалення головного мозку. Це дуже передбачуваний ризик, адже енцефаліт часто спричиняють вірусні інфекції.

Когнітивні проблеми

Когнітивні порушення можуть тривати місяцями, особливо якщо людина мала тяжкий перебіг коронавірусу, була госпіталізована.

Дослідники виявили, що COVID-19 спричинив старіння мозку деяких пацієнтів приблизно на 10 років.

Це не єдина робота вчених, що описує зниження когнітивних функцій у випадку хвороби COVID-19. Ймовірно, ускладнення можуть виникнути навіть пізніше, вже після одужання від коронавірусу.

Неврологічні ускладнення COVID-19

Безумовно коронавірус спричиняє головний біль та запаморочення, але є чимало даних, що COVID-19 може викликати психічний розлад.

Так, у дослідженні опублікованому в авторитетному журналі The Lancet, йдеться що психічне захворювання може виникнути у кожного 5 пацієнта протягом 3 місяців після зараження вірусом. Найпоширенішими розладами були: тривога, депресія, безсоння.

Експерти Школи медицини Джонса Гопкінса зазначають, що є чотири основні шляхи ураження мозку коронавірусом:

  • безпосереднє потрапляння вірусу в мозок, як наслідок розвиток важкої інфекції;
  • імунна система виходить з ладу;
  • загальне ураження організму (зокрема, через низький рівень кисню);
  • результат згортання крові.

Німецькі вчені виявили, що більше ніж у половини досліджуваних пацієнтів були ознаки SARS-CoV-2 у носі та мозку. Ймовірно, потрапляння сталось через нюховий тракт.

Джерело: 24 канал
Telegram Channel