Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Зміни попиту на болти на українському ринку

Тим, хто активно використовує в робочій діяльності металеві кріплення, варто підготуватися до збільшення витрат у цьому напрямку.

Фото bulat-metal.com.ua.

Зміни попиту на болти на українському ринку

​Промислові підприємства України навіть у часи тотального карантину продовжують свою господарчу діяльність. Одними з ключових елементів у виконанні багатьох технологічних процесів є кріпильні вироби. Це різноманітні болти, гайки, саморізи, шурупи тощо. Вони створюють роз’ємні та нероз’ємні типи з’єднань і забезпечують загальну цілісність конструкцій, пристроїв, механізмів

Український ринок болтів переживає певні зміни з початку осені — кількість імпортних виробів знизилася, а продукція вітчизняних заводів зросла у ціни. Спробуємо дізнатися причини того, що відбувається. 

Актуальні для вітчизняної промисловості види кріплень

Українська промисловість налічує велику кількість підприємств різного рівня, які випускають готову продукцію, добувають та обробляють сировину, виконують інші задачі. І кріпильні вироби використовуються всюди — одні безпосередньо під час виробництва, інші необхідні для проведення ремонтних робіт. Тому бюджет будь-якого заводу налічує постійні витрати на гвинти, шурупи, саморізи тощо. І ця стаття ніколи не зменшується до 0. Складно проводити ремонт обладнання, коли під рукою немає необхідного болта. 

До числа найбільш поширених в Україні промислових кріплень належать:

  • нарізні вироби із зовнішньою різьбою — болти, гвинти, шурупи, шпильки;
  • нарізні елементи із внутрішньою різьбою — вкладиші та гайки;
  • гладкі деталі — цвяхи, штифти, заклепки тощо.

Українські та імпортні болти на ринку, митні обмеження

Суттєву частку українського ринку кріплень займають болти різного розміру та форми головки. Вони діляться на вироби вітчизняних компаній та імпортні. Серед перших особливе місце займають болти дружківського заводу. Певний час деякі промислові підприємства використовували китайську продукцію через її більш низьку ціну. Але починаючи з вересня 2020 і до 2025 року держава запровадила антидемпінгові мита на болти та гайки з КНР. Розмір «непрямого податку» складає від 32,47 до 67,4% і напряму залежить від компанії-виробника. Під мінімальну ставку потрапили лише крупні китайські постачальники.

Додаткове фінансове навантаження поклали на такі поширені різновиди болтів:

  • з шестигранним шліцом (6-20 мм);
  • з шестигранною головкою та фланцем або без (6-30 мм);
  • з квадратним підголовком або вусом (6-20 мм).

Мито не торкнулося лише тих видів металевих виробів, яким немає альтернативи від українських виробників. Але в цілому, усе це призводить до збільшення вартості кріплень: китайських через податок, вітчизняних через зменшення конкуренції. І якщо болти DIN 933 на Bulat-Metal ще доступні за нормальною ціною, то багато інших компаній вже змінють прайси. Тим, хто активно використовує в робочій діяльності металеві кріплення, рекомендуємо підготуватися до збільшення витрат у цьому напрямку.

Telegram Channel