Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
На стіні Софії Київської привітали родину з Володимира-Волинського (Фото)

Лазерне шоу на українській святині.

Фото: Твій Володимир.

На стіні Софії Київської привітали родину з Володимира-Волинського (Фото)

Привітання за допомогою лазерної проекції на стіні Святої Софії Київської – викликало обурення значної частини суспільства

У столиці привітали родину Савчуків  з Володимира-Волинського з прийдешніми святами. Інтерактивне лазерне шоу, яке проектується на фасад дзвіниці «Софії Київської»  запустили в Києві в День святого Миколая, 19 грудня. Кожен може таким чином привітати і передати побажання рідним, близьким, друзям, місту чи навіть країні. Передбчалаося, що проєкт діятиме до 7 січня 2021 року, але через обурення частини українців його зупиняють вже сьогодні.

 

 До слова, текстові повідомлення на стіні національної пам’ятки сприйнялися українцями неоднозначно. Частина не бачать у цьому нічого поганого, мовляв «такий прекрасний проєкт кому може заважати». «Слова любові до близьких та рідних, на дзвінниці Софії - це чудово, щиро і абсолютно правильно!», - коментує Oksana Makiyenko.

Anna Soleil не розуміє, чому так багато людей не зрозуміли проєкту: «Не можу повірити! Стільки добра було у тих привітаннях! Так тепло було на душі, коли я їх дивилася! Дякую, Ярослава, за можливість передати привітання моїй мамі та найкращій подрузі! Це була дивовижна мить! Так тяжко не мати можливості побачити рідних так довго! І так приємно було передати часточку своєї любові саме на цьому місці - символі Божої сили та підтримки! Я ніколи не зрозумію тих, хто проти. Ніколи».

«Церква якраз і має об'єднювати людей, пробуджувати найкращі почуття. Що би ще не видумали лиш би очернити добрі починання», - коментує Олена Ватутіна. А Оксана Говорунова зазначає, що якщо в стіну плачу можна засовувати записки, то чому ж не можна писати на стіні церкви». 

Але більшість не зрозуміли привітальних написів на святині. Аркадий Пекер відповідає: «Не порівнюйте. Там звернення до Творця, а тут привіт кумі...».

Зараз при наявності телефонів, інтернету, месенджерів, та інших видів комунікації - можна передати привітання своїм рідним коли завгодно і де завгодно.

«Пошлість в найгіршому прояві. Це примітивніше, ніж борди з зізнаннями в коханні, написи на парканах і привітання з днем народження по радіо. І так, це в сто раз гірше, ніж злочасний капелюх. Покоління, виховане на кварталі», - коментує нардеп Ірина Геращенко. 

 

 Tatiana Solodka зазначає: «я не хожу до церкви. Але я українка, для мене Софія Київська є не музеєм чи церквою, вона є сакральною спорудою, як і для більшості українців, що шанують своє походження, свою історію. І ставлення до неї має бути відповідним. Я не уявляю, що євреї дозволили б таке зробити зі своєю Стіною плачу, чи мусульмани з Каабою».

«Передати привітання за допомогою лазерної проекції? І справа не в тому, що собор. Справа у тому - що у людей в голові. Зараз при наявності телефонів, інтернету, месенджерів, та інших видів комунікації - можна передати привітання своїм рідним коли завгодно і де завгодно. Я не розумію як цей колхоз міг прийти комусь в голову щоб його втілити, та ще більш - комусь сподобатись», - пише Yuriy Roznovsky.

 

 Катерина Вігільова зазначає: «Ідея прекрасна, але ж не на святому місці! На Софії, як вже так кортить щось написати, цитуйте Святе Письмо, уривки щедрівок чи колядок, українських класиків (про мову, про Україну, про віру) тощо. А оці «наскельні написи» - деінде. Придатних місць безліч в Києві».

Реклама Google

Тож після бурхливого обговорення проєкту його органітори повідомили, що від сьогодні на дзвіниці Софії не буде текстових привітань. «Дякуємо усім 12 500 людям із 40 країн світу, які надіслали свої вітання - ви вітали свої родини в зоні АТО, тих, кого не бачили багато років і передавали любов тим, хто пішов з життя. Зізнавалися, що чекаєте на дитину і робили пропозицію.

Цей проєкт був створений Софією Київською та Visa, щоб поєднати людей. Щоб дзвіниця поєднала тих, кого розлучило життя, обставини, карантин та пандемія.

 

 

Проте ми дослухаємося до усіх зауважень і менш за все ми хочемо, щоб любов перетворилася на ненависть, ми поважаємо почуття кожного.

Ми більше не приймаємо текстові привітання. Проте вони перетворяться на маленькі сніжинки. Символи любові, добробуту, миру та здоров‘я. Думаю, що вони дуже сподобаються вашим дітям. Сподіваюсь сніжинки нікого не ображають», - написала у фейсбуці Ярослава Гресь


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel