Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
2021 рік «День» оголосив роком волинян Лесі Українки та Агатангела Кримського

І Леся Українка, і Агатангел Кримський, живучи для  рідного народу, водночас блискуче орієнтувались у Всесвіті культури глобальної.

Фото day.kyiv.ua.

2021 рік «День» оголосив роком волинян Лесі Українки та Агатангела Кримського

Обидва були українцями всесвітнього «дихання»

2021 рік «День» оголошує роком двох визначних постатей української літератури й науки, взагалі нашого національного та духовного відродження: Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач) та Агатангела Юхимовича Кримського. На початку  прийдешнього року виповнюється рівно півтора століття від дня народження Лариси Петрівни (25 лютого) та Агатангела Юхимовича (15 січня). Проте річ в даному разі  зовсім не в «круглих», ювілейних датах. Спробуємо пояснити нашим читачам підстави саме такого вибору, пише Ігор СЮНДЮКОВ з видання «День».

Для «Дня» важливим було насамперед те, що ці дві особистості (одразу  зазначимо, що вони добре знали один одного, залишили дуже цікаву  епістолярну спадщину, а одну з кращих своїх драм — «В катакомбах» — Леся присвятила  шановному «побратиму Агатангелу Кримському». Справді значущий факт!) були українцями всесвітнього «дихання».

І Леся Українка, і Агатангел Кримський , будучи абсолютною мірою людьми української культури, живучи для  рідного народу, водночас блискуче орієнтувались у Всесвіті культури глобальної, культури Європи, Америки і Сходу.  Агатангел Кримський зараз цілком справедливо вважається найбільшим сходознавцем світу ХХ століття; він сам зізнавався, що не знає, скільки саме знає мов: «може, шістдесят, може, й більше».

Але Кримський ще — видатний український мовознавець, історик , філософ, автор і укладач «Найголовніших правил українського правопису» (перших у нашій історії), десятків термінологічних словників української мови, головний редактор «Російсько-українського словника» у трьох томах (1924-1933 р.р.), один з чільних організаторів науки в Україні, автор понад 1000(!) наукових праць з усіх галузей гуманітарного знання.

І людину  такого масштабу чекісти закатували у страшній Кустанайській в’язниці (Кахахстан)!

Мимоволі згадуєш слова Лесі Українки: «Ми хотіли б, щоб нас менше  вихваляли, зате більше читали» (ось з цим — питання).

Щодо Лесі Українки, то, здавалося б, перед нами — визнаний, безперечний класик. Але мимоволі згадуєш її слова: «Ми хотіли б, щоб нас менше  вихваляли, зате більше читали» (ось з цим — питання).

Читайте також: Родинне гніздо Лесі Українки у Колодяжному буде врятоване?

Якщо читачі «Дня» впродовж 2021 року   відчують — хоча б частково — усю силу    непримиренності    цих двох великих людей до провінційного хуторянства , до  будь-яких (витончених в тому числі) форм духовного рабства — наше завдання буде виконане.

 

Telegram Channel