Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Родинне гніздо Лесі Українки у Колодяжному буде врятоване?

Якщо і далі зволікатимуть – будинки Косачів розваляться.

Фото day.kyiv.ua.

Родинне гніздо Лесі Українки у Колодяжному буде врятоване?

Добру надію минулої п’ятниці подарували Колодяжненському літературно-меморіальному музею члени регіональної комісії з оцінки та попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм та проєктів, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів Державного фонду реконструкції й розвитку. Є сподівання, що гроші на реставрацію садиби Косачів на Ковельщині таки знайдуть

Проєкт, який має дати нове життя Колодяжненському музею, зайняв 3-тє місце у загальному рейтингу й одержав високий бал Волинської регіональної комісії. Це означає, що в нього є шанси бути профінансованим. Йдеться про майже 15 мільйонів гривень, з них 89% — кошти ДФРР, а 11% — співфінансування Волинської обласної ради та Колодяжненської ОТГ.

Передбачено не лише реставраційно-ремонтні роботи будинків Косачів, а й оновлення експозицій, запровадження інтерактивних сучасних технологій, оцифрування фондів, створення сайту та віртуальних екскурсій, що підвищить інтерес
до Колодяжненського літературно-меморіального музею. Втілити всі заплановані зміни мають за два роки.

Втілити всі заплановані зміни мають за два роки

Зволікати нема як, адже дім, у якому жила Леся Українка, збудований ще 1890 року. Штукатурка зовні та всередині хати осипається, дерев’яні стіни знадвору оголені, тож із кожним днем усе більше руйнуються.

Читайте також Репортаж із глибинки: у Запрудді знають, чому головна вулиця села названа на честь Лесі Українки.

У лютому 2021 року відзначатимемо 150-ліття від дня народження геніальної поетеси. На базі Колодяжненського музею відбудеться всеукраїнська науково-практична конференція «Леся Українка і родина Косачів в історії української та світової культури», приїде чимало гостей. Прикро, що нема змоги показати їм впорядковане родинне гніздо поетеси. Але вже напровесні тут обіцяють розпочати ремонтні роботи.

Telegram Channel