Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Наступний рік буде роком нововолинського соловейка, який подарував нам «Волиняночку» (Відео)

В Олександра Каліщука варто брати найголовніші уроки палкої і непереборної любові до життя…

Фото з особистого архіву Олександра КАЛІЩУКА.

Наступний рік буде роком нововолинського соловейка, який подарував нам «Волиняночку» (Відео)

Ідею 2021 рік присвятити Олександрові Пилиповичу Каліщуку на честь його прийдешнього 90-ліття подала директорка Нововолинської централізованої бібліотечної системи Світлана Кухарук

Поет, композитор, заслужений працівник культури України, член Національної ліги композиторів, кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступеня, Почесний громадянин міста Нововолинська, виконавець, без якого не обходиться практично жодна подія, де звучать пісня і музика, відомий далеко за межами шахтарського міста, якому присвятив майже все своє життя. Не лише знаменита «Волиняночка», а й інші пісні Олександра Пилиповича давно вважаються народними і звучать не тільки на Волині, а й по всій Україні.

Політв’язень сталінських таборів, він за довгі роки не розгубив доброти, людяності, віри в прекрасне, палкої любові до рідного краю, до людей. Олександр Каліщук зібрав і записав понад тисячу народних пісень. Особливе місце у доробкусамодіяльного композитора займають пісні історичної тематики та релігійні піснеспіви, об’єднані в кілька збірок. Він і досі продовжує творити, бере до рук баян, співає, є бажаним гостем на багатьох урочистостях у шахтарському місті та селах Іваничівщини. І поруч завжди його вірна дружина Галина Олексіївна …

Політв’язень сталінських таборів, він за довгі роки не розгубив доброти, людяності, віри в прекрасне, палкої любові до рідного краю, до людей.

Тому вибір тем — присвят цій творчій, неординарній людині досить великий: від годин поезії до фестивалів і конкурсів. Олександра Каліщука планують представити в трьох іпостасях — поет, композитор, особистість. 

Читайте у нас також: «Пройшов сталінські табори і подарував нам «Волиняночку», яку вважають… народною ».

За словами Світлани Кухарук, до підготовки й проведення різнопланових заходів будуть залучені працівники всіх п’яти міських бібліотечних установ та ще двох — сіл Гряди й Грибовиця, які доєдналися до Нововолинська. Підтримати пропозицію нововолинських бібліотекарів сусідні громади закликав депутат Володимир-Волинської районної ради на сесійному засіданні, голова
літературно-мистецької вітальні «Мамина Криниця», котра діє при Нововолинській центральній міській бібліотеці, Ярослав Гиць.

…Олександра Каліщука, з яким неодноразово зустрічалися журналісти газети «Волинь», можна слухати годинами. Непереборний оптиміст, патріот, він щиро вірить у щасливе майбутнє України. А ще — має талант просто й дохідливо говорити про глибокі філософські речі. У свої майже 90 він активний, жартує, випромінює радість і тепло, з ним легко й цікаво. На жаль, важка хвороба вклала нововолинського соловейка на лікарняне ліжко. В одній зі львівських клінік його прооперували. Одужуйте швидше й беріть у руки свій улюблений баян, Олександре Пилиповичу! Вас Волинь чекає!

Читайте у нас також: «На стіні Софії Київської привітали родину з Володимира-Волинського».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel