Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«В’яжіть до ста літ!» — побажав митрополит Епіфаній 87-літній волинянці

«Плету тим, хто не має жінок».

Фото з архіву Віктора МАРТИНЕНКА.

«В’яжіть до ста літ!» — побажав митрополит Епіфаній 87-літній волинянці

Марія Мостепанюк передала високоповажному священнику білосніжні шарф і рукавиці. Розповідає, що плете тим, у кого нема дружин

Про свою бабусю, яка в’яже теплі речі, написав у фейсбуці священник із Нововолинська Віктор Мартиненко. Розповідає, що працює жінка зазвичай від світанку: «Днями виконав бабуліне завдання — вручив подарунок від неї Блаженнішому Митрополиту Епіфанію, який уже має чорний шарф від Марії Федорівни, але вона вирішила, що білий пасуватиме до митрополичого клобука. І рукавички — щоб у руки не мерз». Онук–панотець поділився, що предстоятель передав щиру подяку і благословив жінку ще багато років в’язати такі теплі й душевні подарунки.

 На світанні встаю, молюся, два рази в день читаю Євангеліє (кожного дня), удома в мене чистенько, можете глянути. Люблю все робити сама, навіть як хвороби мучать.

Сама ж Марія Мостепанюк досить спокійно сприймає той факт, що її вироби носять такі високоповажні люди.

Зауважує, що в’язала у свій час для мешканців монастиря і з радістю робить це для чоловіків, які дали обітницю не одружуватися, «які не мають жінок». У свої 87 вона не хоче й не вміє сидіти, склавши руки. Влітку потрохи шпорталася на городі, а в холодну пору – новий робочий графік. Пані Марія каже, що вільного часу не має й «не ходила по хатах на плітки»: «Я ніколи не мала врем’я. На світанні встаю, молюся, два рази в день читаю Євангеліє (кожного дня), удома в мене чистенько, можете глянути. Люблю все робити сама, навіть як хвороби мучать. Беру нитки, спиці й плету». Усміхається, коли переказує слова митрополита Епіфанія: «Зичив мені доброго здоров’я і в’язати до 100 літ».

А ще ж 87-річна жінка опановує ноутбук і смартфон. Каже, що мусить, бо ж дочка працює в Німеччині, то треба якось спілкуватися. Тож пані Марія вміє ввімкнути відеозв’язок, розмовляти через інтернет: «Приніс мені онук той телефон, то щось там стала так штрикати–штрикати. Бо ж не через інтернет дорого дзвонити».

Читайте також: Після обстрілу від будинку залишилася одна стіна… з Богородицею із бурштину.

Має жінка і свою сторінку у фейсбуці: переглядає там стрічку новин, фото і трансляцію богослужінь. Її онук, Віктор Мартиненко, повідомив, що вона сама попросила зареєструвати її в соціальній мережі, «щоб побачити, що там владика Олександр (митрополит Переяславський і Вишневський. — Ред.) про неї написав».

Про життя волинянка каже таке: «Головне, щоб усі були здорові, щоб у сім’ї все було добре, не пив чоловік». Вважає, що людям нині бракує терплячості і неспроста епідемія коронавірусу вразила не одне місто чи країну, а цілий світ. Знає вона й про новий вид вірусу (а це найсвіжіша звістка): коли в’яже, то стежить по телебаченню за подіями.
Тож сучасні навики поведінки з ґаджетами поєднує з молитвою за здоров’я рідних, знайомих і незнайомих людей.

«Плету тим, хто не має жінок».
«Плету тим, хто не має жінок».

 

 

Telegram Channel