Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
У Рівненській лікарні  вперше пересадили серце

Назарій Тополюк став донором для чотирьох людей.

Фото dyvys.info.

У Рівненській лікарні вперше пересадили серце

Нове життя отримав 47-літній мешканець Сарненського району, який міг не дотягнути навіть до Нового року. Він уже не спав лежачи, не міг вільно дихати і не мав сили пройти більш як сто метрів. Його серце уже не могло перекачувати кров і єдиним шансом вижити була трансплантація

Донором став Назарій Тополюк, 1983 року народження, який отримав несумісні з життям травми. Від сестри покійного відомо, що чоловіка вбили. «Вбили мого братика… Спочивай з миром. Ми тебе завжди будемо любити»…» — йдеться на фейсбук–сторінці Віти Тополюк. 16 грудня близько 4.30 медики повідомили до поліції, що на території Рівненської центральної міської лікарні виявлено невідомого чоловіка. Правоохоронці через ЗМІ просили встановити його особу. Публікацію у соцмережах побачила сестра, яка наразі перебуває за кордоном. Про інцидент сповістила матері, яка розповіла, що він проживає із нею, але підробляє на будівництвах в обласному центрі, тож часто залишається там на ніч. Відтак не одразу забила на сполох, коли син не прийшов ночувати додому. Чоловік перебував у відділенні нейрохірургії без свідомості, а коли констатували смерть мозку, медики звернулися до рідних. «І самі ми говорили. І священник був, і психолог. Ми дуже вдячні цим людям», — розповів головний лікар Рівненської міської лікарні Євген Кучерук. Після досягнутої домовленості з Києва негайно прилетіла бригада фахівців Національного інституту хірургії та трансплантології імені О. Шалімова під керівництвом Артура Габрієляна. Оскільки довезти орган до Києва не встигали — серце поза тілом живе лише 4 години — пересадку виконали у Рівному із залученням місцевих колег. Вона розпочалася 18 грудня о 23.00 і тривала до 6.00 ранку. До операції було залучено дві бригади, загалом задіяно 16 медпрацівників — хірурги, анестезіологи, столичні спеціалісти.

«Командою із 6–ти осіб наші лікарі терміново прибули до Рівного після повідомлення, що з’явився донор. Там був і пацієнт, який потребував пересадки. Вона проводилася на базі ЦМЛ за участю і фахівців міської лікарні. Очевидно, що зробити таку надскладну операцію в обласному центрі стало можливим завдяки розвитку кардіохірургії у Рівненській ЦМЛ та плідній співпраці транспланткоординаторів, яких нещодавно підготував наш інститут», — прокоментували в інституті О. Шалімова.

Оскільки довезти орган до Києва не встигали – серце поза тілом живе лише 4 години – пересадку виконали у Рівному із залученням місцевих колег.

Здійснили трансплантацію за гроші з держбюджету. Інші органи — печінку та нирки від донора — вже надіслали в Інститут трансплантології для пересадки іншим пацієнтам.

«Подяка головному лікарю Рівненської міської лікарні Євгену Кучеруку за організацію, міському голові Олександру Третяку. Та найбільша вдячність — родині загиблого чоловіка. Ваше найскладніше у житті рішення стало порятунком для чотирьох людей і шансом для тисяч тих, хто очікує на трансплантацію в Україні», — зазначила засновниця благодійного фонду «iDonor: Всеукраїнська платформа донорства» Ірина Заславець.

Тим часом в управлінні охорони здоров’я Рівного заявили, що працюватимуть над необхідним оснащенням, аби операції по пересадці серця у центральній міській лікарні проводились регулярно. За словами медиків, вже є попередня домовленість про те, що столичні хірурги дадуть свої рекомендації з цього приводу найближчим часом.

Після перерви у більш як десятиліття це восьме пересаджене за рік серце в Україні! Тож українська трансплантологія розвивається. Наразі медики чекають розширення пілотного проєкту, який збільшить кількість закладів, в яких операції повністю оплачуватимуться державою, до 40. Рівненська міська лікарня серед них.

Ірина ПАСІЧНИК.

Telegram Channel