Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
У волинському господарстві у доїльному залі корови слухають пісні Винника

Одна наша корова дає більше 10 тисяч літрів молока у рік, тобто, добові надої перевищують 30 літрів.

Фото slovopravdy.com.ua.

У волинському господарстві у доїльному залі корови слухають пісні Винника

У сільськогосподарському товаристві «Прогрес» на високому рівні розвинена галузь молочного тваринництва

У білинському сільськогосподарському товаристві «Прогрес», яким багато років незмінно і успішно керує Анатолій Вітрук, на високому рівні розвинена галузь молочного тваринництва, тут утримують корів молочної породи «Голштинська». Нині поголів’я корів налічує тисячу тварин. Три-чотири роки тому у господарстві у селах Білин та Охнівка збудували два нових комплекси, що забезпечують оптимальні умови для утримання великої рогатої худоби і сучасний підхід до доїння корів, пише газета «Слово правди».

«Якщо говорити мовою цифр, одна наша корова дає більше 10 тисяч літрів молока у рік, тобто, добові надої перевищують 30 літрів», – розповідає заступник директора підприємства Юрій Вітрук. Він разом із технологом Сергієм Шатковським та завідуючою фермою Надією Грищук охоче проводять екскурсію однією з ферм.

Доїльна зала – це щось особливе. Тут стерильність і чистота, обладнаний душ для корів, вздовж приміщення двома рядами розташовані 24 доїльні апарати, а з гучномовців лине приємна лірична музика. 

Під стелею приміщення, де на постійній основі живуть корови, розташовані вентилятори – це для літньої спеки. На вікнах встановлено спеціальні шторки, щоб регулювати природний рух повітря. Нестача денного світла у осінньо-зимовий період компенсується за рахунок спеціального освітлення лампами, а система з тонких трубок із періодичними отворами – для регулювання вологості повітря, необхідної для тварин. Система гноєвидалення автоматизована, корми роздаються самохідними міксерами, на випадок проблем з енергопостачанням встановлені автономні електростанції, що працюють на дизпаливі. В роботі ферми передбачені найменші деталі, тож в таких умовах корови почуваються вільно, вони на безприв’язному утриманні у комфортабельних боксах. З вигляду всі гарні, доглянуті, вгодовані.

 

«Щоб дати багато молока, корова мусить почувати себе комфортно, бути доглянутою, здоровою і ситою. Запорукою успіху на молочній фермі є найперше – генетика тварин, їхня порода, по-друге – комфортні умови утримання, далі – правильно розроблена система годівлі доброякісними кормами, і звичайно ж, кваліфікованість персоналу, який з ними щоденно працює», – пояснює Юрій Вітрук. Годують тут своїх підопічних кукурудзяним силосом, житнім сінажем, сіном та концентрованими кормами. Більшість харчів – з власного поля. Для цього у ТзОВ «Прогрес» поруч із тваринництвом розвивають і рослинництво, вирощують спеціальні кормові культури.

Доїльна зала – це щось особливе. Тут стерильність і чистота, обладнаний душ для корів, вздовж приміщення двома рядами розташовані 24 доїльні апарати, а з гучномовців лине приємна лірична музика. Виявляється, слухання пісень теж впливає на надої молока, та й смачніше воно, коли корова віддає його, насолоджуючись музичними творами. Попередню композицію раптом змінюють знайомі кожному ритми – співає Олег Винник. Очевидно, у нього закохані не тільки усі «молоді вовчиці», а й корови та телиці.

Telegram Channel