Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Вибори до парламенту: у Казахстані спалахнули протести, десятки затриманих

За даними місцевого видання vlast.kz, всього на протестах в Казахстані затримали близько 100 протестувальників.

Фото Радіо Азаттик.

Вибори до парламенту: у Казахстані спалахнули протести, десятки затриманих

У Казахстані в день проведення виборів до парламенту затримали близько сотні людей, які протестували проти них. Мітингувальників затримували на вулицях і відправляли в автозаки

Як повідомляє Радіо Азаттик, в країні 10 січня обирали депутатів мажилісу (нижньої палати) парламенту і масліхатів (місцевих представницьких органів влади) усіх рівнів, інформує Суспільне.

У виборах брали участь п'ять партій: Народна партія Казахстану, «Нур Отан», «Ауїл», «Ак жол», «Адал». Жодна з них не є опозиційною. Для проходження до парламенту партіям необхідно набрати більш як 7% голосів виборців.

Єдина офіційно зареєстрована опозиційна політична партія - Загальнонаціональна соціал-демократична партія (ЗСДП) - в листопаді 2020 року оголосила про бойкотування виборів.

Зазначається, що перше в історії країни депутати масліхатів обираються тільки за партійними списками. Згідно з поправками до закону від 2018 року, самовисуванці балотуватися не можуть.

Видання DWповідомляє, що в день проведення виборів в країні спалахнули протести, а правоохоронці намагаються їх придушити.

Видання DWповідомляє, що в день проведення виборів в країні спалахнули протести, а правоохоронці намагаються їх придушити. Так, у районі площі Республіки в Алмати силовики арештували не менше 30 активістів. Їх затримували на підходах до площі, на перехрестях і саджали в автозаки.

Також відбулися затримання в Нур-Султані, Актобе і Шимкенті.

Зазначається, що акцію протесту організувала незареєстрована опозиційна Демократична партія Казахстану на чолі з Жанболатом Мамаєм і рухом «Оян, Казахстан» (Прокинься, Казахстан). Її представники вважають, що вибори в нижню палату парламенту і місцеві вибори є нелегітимними.

Читайте також: У США чиновники звільняються через напад на Капітолій

За даними місцевого видання vlast.kz, всього на протестах в Казахстані затримали близько 100 протестувальників.

Telegram Channel