Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Литва тепер називатиме Грузію Сакартвело

Резолюцію комісії про затвердження Сакартвело другою неофіційною назвою ухвалили два роки тому.

Литва тепер називатиме Грузію Сакартвело

Литва узаконила Сакартвело як свою офіційну назву Грузії, яка відтепер використовуватиметься в усіх офіційних документах литовською мовою

«Рішення, ухвалене комісією два роки тому, передбачало Сакартвело як другу неофіційну назву країни. Знадобився перехідний період, щоб побачити готовність суспільства прийняти цю назву. Очевидно, що вона надзвичайно швидко прижилася в суспільстві. Я прогнозував 20 років, а вона прижилася за два роки. Це дійсно було несподіваним. Ми ухвалили рішення, тому завершуємо процес – Сакартвело стає офіційною, повною назвою», – розповів голова Держкомісії з литовської мови Аудріс Антанайтіс. Про це інформує ТСН

Резолюцію комісії про затвердження Сакартвело другою неофіційною назвою ухвалили два роки тому.

Із його слів, це рішення значно полегшить роботу офіційних установ, які протягом останніх двох років змушені були писати «Грузія (Сакартвело)» в документах. Раніше литовські офіційні особи і дипломати неодноразово просили владу відмовитися від назви «Грузія», мовляв, це російська назва. 

Довідково:  

Самі грузини називають свою країну Сакартвело, що дослівно означає «країна картвелів». Ця назва походить від основного центрального грузинського регіону Картлі на згадку про «батька грузинської державності» Картлоса.

Попри це у більшості мов закріпилась латинська назва країни Georgia (Георгія).  Ймовірно, походить від перського найменування грузин Гурган («земля вовків»). Назву також пов'язують з ім'ям святого Георгія, який є покровителем Грузії – у середні віки на її території було 365 храмів святого Георгія.

Самі грузини та уряд неодноразово закликали називати країну «Сакартвело», а сучасну назву вважають русифікованою. 

Telegram Channel