Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Сьогодні Щедрий вечір. Які традиції

«Новий рік маєш зустріти в мирі та злагоді», - казали колись.

Фото Укрінформу.

Сьогодні Щедрий вечір. Які традиції

Якщо перед Різдвом готували Багату вечерю, то напередодні Нового року або Василя – Щедру – щоб рік був щедрим

Сьогодні преподобної Меланії Римлянки, Щедрий вечір, Щедра кутя. В Україні не всюди однаково відзначали Щедрий вечір – найпишніше його святкували на Лівобережжі та Гуцульщині. Якщо перед Різдвом готували Багату вечерю, то напередодні Нового року або Василя – Щедру – щоб рік був щедрим. Головним тут є слово-часточка «ще» - з надзвичайно давньою і цікавою етимологією, передає Укрінформ.

На Меланки існувала величезна кількість обрядів і звичаїв, про які можна було б написати грубезний том. Найвідомішим театралізованим обрядом була «Маланка», коли дійові особи перевтілювалися в Меланку, діда, бабу, цигана, циганку, лікаря, сільського старосту, жандарма, смерть тощо, обличчя приховували за масками й у супроводі музик ходили від хати до хати з новорічними побажаннями.

Сідаючи до Святвечері, одягали святкове вбрання. Настрій всіх членів родини мав бути піднесений і радісний; забувалися й пробачалися кривди й образи. «Новий рік маєш зустріти в мирі та злагоді», - казали колись. Перед тим як почати трапезу, дітей виставляли за двері, господар сідав за стіл, а господиня заставляла його величезною горою пирогів за якою ґазда ховався. Після того запрошували дітей. «А де ж це наш татко?», - здивовано запитували вони. «А хіба ж ви мене не бачите?», - відгукувався той. «Ні, не бачимо…»; «То дай, Боже, аби ви мене завше так не бачили!», - сміючись відповідав батько і підвівшись, роздавав усім пироги.

Перед тим як почати трапезу, дітей виставляли за двері, господар сідав за стіл, а господиня заставляла його величезною горою пирогів за якою ґазда ховався.

А ще цей день, особливо ж вечір, вважався одним із найсприятливіших для ворожіння. Напередодні Василя гадали не тільки дівчата (хоча вони найбільше), алей усі інші: діти, молодиці, навіть поважні ґазди.  Наприклад: діти клали в батькові чоботи шматочок хліба і вуглинку. А він просив подати правий чи лівий чобіт: якщо втрапила вуглинка – рік буде голодний, а хлібець – щедрий.

Вважалося, що дівчатка, які народжуються на Маланку, матимуть щасливу долю, долатимуть за допомогою своєї небесної покровительки усі перешкоди, а ще в їхньому житті буде траплятися чимало див. За певних обставин вони можуть стати знахарками і лікувати людей.

Яка Меланка - такі й Петро з Павлом (12 липня). Тож примічаймо.

Читайте також: Чим пахнуть зимові свята?

З іменинами вітайте Меланію та Петра.

Telegram Channel