Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чим пахнуть зимові свята?

Рецепти найвідоміших різдвяних смаколиків.

Фото iconiclife.com.

Чим пахнуть зимові свята?

«Хвоєю і мандаринками!» – впевнено скажете ви і матимете рацію. Але не тільки. У Німеччині Різдво пахне корицею і ваніллю свіжоспеченого штолена, в Америці – імбирним печивом, у Шотландії – кардамоном вишуканого кекса, в Італії – ромовим ароматом традиційного зелтена... В кожній країні – свої святкові смаколики, і ця класична випічка за старовинними рецептами донині залишається найапетитнішою. Пропонуємо і вам скуштувати – такі солодкі традиції не гріх і запозичити

«Буш де Ноель», або «Різдвяне поліно»

Святковий французький торт-рулет відомий у всьому світі. Ним незмінно ласують на Різдво в багатьох католицьких країнах. Щоправда, традиційне його приготування доволі трудомістке (про нього ми розповідали в передноворічному випуску «Цікавої газети на вихідні» у 2019-му). Якщо ж ви хочете порадувати своїх близьких цим кулінарним шедевром, але не маєте багато часу або не впевнені у своїй кулінарній майстерності, скористайтеся простішим рецептом

 

 Інгредієнти: для коржа – 4 яйця, 100 г цукрової пудри, 65 г борошна, 1 ч. л. розпушувача, 40 г какао; для начинки й оздоблення – 300 г чорного шоколаду, 450 мл охолоджених жирних вершків (30% жирності), 3 ст. л. цукрової пудри, 4 ст. л. абрикосового джему, зерна половини граната.

Приготування. Розігріти духовку до 200˚С. У мисці збити яйця і цукор до пишної білої маси, яка має вдвічі збільшитися в об’ємі. Додати просіяні какао, розпушувач і борошно, вимішати. Застелити форму для випікання пергаментом, акуратно розподілити на ній тісто. Поставити в розігріту духовку на 8–10 хвилин. Важливо не перепекти корж, бо не зможете його скрутити – ламатиметься! Дістаньте форму з духовки, дайте кілька хвилин охолонути, вийміть корж і покладіть на пласку поверхню. Дуже обережно, поки теплий, за допомогою пергаменту скрутіть його в рулет. Зверху притисніть кухонною дощечкою або тарілкою і залиште вистигати. Тим часом збийте вершки з пудрою до стійкої піни. Розтопіть шоколад на водяній бані.

Цей смаколик славиться в усьому світі – ніде більше не готують настільки м’якої, пишної та ароматної випічки. Хліб розкоші печуть і на Різдво, і на Великдень, і до інших святкових застіль.

Обережно розгорніть вистиглий корж. Змастіть внутрішню поверхню абрикосовим джемом. Зачекайте 2 хвилини, поки джем всотається, тоді розмажте по ньому тонким шаром чверть розтопленого шоколаду. Пождіть ще 2–3 хвилини, поки шоколад трохи схолоне. Зверху на нього викладіть збиті вершки, залишаючи по 6–8 см вільного краю з кожного боку. Акуратно згорніть рулет. Обережно зріжте його краї під укіс, їх можна покласти зрізом униз на верх виробу, створюючи ефект зрізаної гілки на поліні, сучка). Перекладіть виріб на тарілку або обробну дошку, щедро полийте всю поверхню рештою шоколаду і, поки він не застиг, виделкою акуратно зробіть борозни, щоб імітувати кору дерева. Дайте «поліну» застигнути і настоятися як мінімум 4 години в прохолодному місці. Тоді обережно перенесіть його на сервірувальну тарілку чи тацю. Посипте цукровою пудрою і прикрасьте гранатом.

Читайте також: Приготуйте до Різдва... німецький штолен.

Класичний штолен

Такий німецький різдвяний кондитерський виріб останнім часом дуже популярний і в Україні

 

 Інгредієнти: 3/4 скл. молока, 50 г свіжих дріжджів, 0,5 скл. цукру, 250 г масла, 700 г борошна, по 0,5 ч. л. кориці, солі та ванільного цукру, 250 г смаженого мигдалю, 50 г апельсинових цукатів, 50 г лимонних цукатів, 300 г родзинок, сік та цедра 1 лимона, цукрова пудра, 50 мл рому, трохи вершкового масла для змащування форми.

Приготування. Для опари злегка підігріти молоко, додати в нього дріжджі, четвертинку борошна та ложку цукру. Залишити в теплому місці на пів години, до утворення бульбашок. Всипати в суміш решту борошна, перетерту з 200 г масла, сіль, цукор і замісити тісто. Мигдаль та цукати дрібно порізати. Родзинки запарити і просушити. Додати в тісто родзинки, цукати, горіхи, цедру і сік лимона, усі спеції, ром, знову вимісити й залишити на 3 години, раз на годину приминаючи. Розділити тісто на 2 частини, кожну з них розпластати в паляничку, а потім, двічі складаючи її вдвоє, сформувати подовгасті овальні штолени, викласти на деко, застелене пергаментом. Поставити у теплу, але вимкнену духовку на пів години, щоб підійшли, тоді увімкнути її на 200 градусів, а через 15 хвилин зменшити температуру до 170 градусів і випікати ще 45 хвилин. Гарячі штолени щедро змастити вершковим маслом (50 г) кімнатної температури, а коли випічка його вбере, посипати цукровою пудрою й повністю охолодити. Чим довше штолени настоюються, тим вони смачніші. Тож готувати їх радять за 2–4 тижні до вживання.

Реклама Google

Американські імбирні пряники

Найпростіший рецепт цікавої новорічної випічки

 

 Інгредієнти: 300 г борошна, 100 г вершкового масла, 150 г меду, 1 яйце, по 0,5 ч. л. кориці, імбиру сушеного, соди і мускатного горіха.

Приготування. Збити масло із цукром, додати мед і яйце, знову збити. Всипати всі прянощі та соду. Поступово вимішуючи, додати борошно. Тісто поставити у холодильник на годинку. Тонко розкачати його, вирізати формочками печиво, викласти на деко, застелене пергаментом. Випікати при 170 градусах близько 10–15 хвилин. Готові пряники розмалювати кондитерською глазур’ю.

Італійський різдвяний кекс

Цей смаколик славиться в усьому світі – ніде більше не готують настільки м’якої, пишної та ароматної випічки. Хліб розкоші печуть і на Різдво, і на Великдень, і до інших святкових застіль. Якщо ви загорілися ідеєю створити в домашніх умовах такий чудовий зразок пекарського мистецтва, спробуйте цей рецепт. І зверніть увагу на важливий нюанс: різдвяний кекс краще готувати заздалегідь, щоб він постояв принаймні кілька днів

 

 Інгредієнти: 800 г борошна, 1 скл. молока, 1,5 скл. цукру, 50 г свіжих дріжджів, 150 г вершкового масла, 3 яйця, 2 яєчних жовтки, 2/3 скл. цукатів, 150 г родзинок, 150 г кураги, 70 г мигдалю або волоських горіхів, 1 ч. л. мускатного горіха, 0,5 ч. л. кардамону, 1 ст. л. тертої лимонної або апельсинової цедри, 2 пакетики ванільного цукру.

Приготування. Розтерти дріжджі з 2 ст. л. цукру, влити до них 3–4 ст. л. теплого молока, додати 2 ст. л. борошна і перемішати. Залишити на 15–20 хвилин – до появи невеликих бульбашок на поверхні. Просіяти 2 склянки борошна в миску, влити тепле молоко і добре перемішати – маса на цьому етапі повинна бути в’язкою! Додати до неї раніше підготовлені дріжджі, розмішати тісто до однорідності і залишити, щоб піднялося, в теплому місці на 1–2 години. Збити яйця до стійкої піни, додати жовтки, збити разом і влити в тісто. Сюди ж вкинути розм’якле за кімнатної температури вершкове масло, нарізане шматочками, цукор, ще 3 склянки борошна, цукор і спеції. За бажанням для аромату можна влити 2 ст. л. коньяку або рому, кекс матиме особливий смак. Добре вимісити тісто, залишити, щоб воно розстоялося, протягом 2 годин у теплому місці. Тим часом наріжте цукати, сухофрукти і горіхи невеликими шматочками, родзинки розпарте. Всипте все це в тісто і замісіть його ще раз. Змастіть маслом форму, викладіть у неї тісто і залиште його підніматися в теплі ще на 1 годину. Випікайте кекс за температури 180 градусів приблизно 45–50 хвилин. Можна прикрасити готовий різдвяний кекс збитим білком і горіхами або ж просто змастити тісто жовтком перед тим, як поставити його в духовку. Цікавий варіант – розтопити мармелад із невеликою кількістю води в мікрохвильовці і полити ним кекс. Буде яскраво і дуже незвично. Горіхи і будь-які сухофрукти також згодяться для оздоблення.

Telegram Channel