Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Виходець з України Ян Кум винайшов WhatsApp  і став мільярдером (Фото)

Із Фастова — та й у списки найбагатших людей світу. Ян Кум із тих багатіїв, які стовідсотково зробили себе самі.

Фото whatsapp.com.

Виходець з України Ян Кум винайшов WhatsApp і став мільярдером (Фото)

До цього йому доводилося працювати прибиральником і стояти у черзі по соціальну допомогу. Тепер із малою батьківщиною його пов’язують спогади про українські побутові кошмари та дівчина, яку він відбив у Ахметова–молодшого

«У мене не було комп’ютера — зате мав дерев’яну рахівницю»

Навряд чи тепер хтось у Фастові, що під Києвом, упізнає в цьому чоловікові, якого називають одним із найуспішніших та найбагатших людей планети, свого земляка. Так, це він, той самий хлопчик Ян із місцевої єврейської родини Кумів. Його батько працював у будівельній організації, мама займалася домашнім господарством. Родина не розкошувала, та що там — часто боргувала за комунальні послуги.

Колись Яна Кума не взяли на роботу у Facebook, а згодом його засновник  Марк Цукерберг придбав програму Яна за 19 мільярдів доларів.
Колись Яна Кума не взяли на роботу у Facebook, а згодом його засновник Марк Цукерберг придбав програму Яна за 19 мільярдів доларів.

 У школі Ян вчився непогано, але все ж більше цікавився спортом. Любив грати у футбол, хокей, та особливо йому подобався бокс. Спогади хлопця про дитячі роки іноземцям зараз видаються дивиною, але для багатьох українських дітей вони й досі залишаються реальністю: «Містечко було настільки вбогим, що вбиральня у школі була на вулиці. Уявіть собі українську зиму, мінус 20… Суспільство було надзвичайно закритим. Ви, напевно, читали роман «1984» (антиутопія про тоталітарну державу), але ми реально жили за таким сценарієм. У мене не було комп’ютера — зате мав дерев’яну рахівницю». Загалом про ті роки він робить висновок, що дорослішати в Україні було непросто, але це підготувало його до багатьох речей у житті — як фізично, так і морально.

Із-за океану у США везли зошити й ручки

Коли Янові виповнилося 16, він із матір’ю та бабусею емігрував до США. Туди їхали від антисемітських настроїв та нестабільної політичної ситуації після розпаду СРСР, в усякому разі так значиться в американській біографії Яна Кума. Батько залишився в Україні. Якоюсь мірою довга розлука стала причиною того, що згодом хлопець зробить справою свого життя якраз сервіс із листування: «Якби тоді була можливість відправляти татові миттєві повідомлення — це було б неймовірно».

Читайте також: Рівнянин, виступаючи за італійців, побив європейський рекорд, який тримався 8 років (Відео).

Особисте життя мільярдера таке ж мінливе,  як і його шлях до багатства і визнання. Деякі з його пасій заявляють про те, що він піднімав на них руку і погрожував убивством. Разом із тим Ян Кум входить у число найбажаніших холостяків світу.

У чужій країні велося несолодко. Хоча родина й отримала соціальне житло, грошей катастрофічно не вистачало. Мама влаштувалася нянею, а Ян змушений був між навчанням підпрацьовувати прибиральником, миючи підлогу в продуктовому магазині. Пізніше стало ще скрутніше — у матері діагностували рак, тож існувати довелося тільки на її соціальну допомогу по інвалідності.

Модель Евеліна Мамбетова зуміла двічі  бути у стосунках із найбагатшими чоловіками з України.
Модель Евеліна Мамбетова зуміла двічі бути у стосунках із найбагатшими чоловіками з України.

 У коледжі хлопця дражнили за те, що в його сім’ї не було машини і йому доводилося вставати о 6–й ранку, щоб встигнути на автобус. Аби не тратити грошей на канцелярію, з України родина привезли чемодан зошитів та ручок, якими Ян користувався довгі місяці. Англійською він спілкувався погано, тож регулярно піддавався цькуванню, а потім отримував на горіхи за участь у бійках.

Не закінчив ані коледжу, ані університету

Незабаром майбутній програміст покинув коледж: «Я вивчав комп’ютерні науки і математику, мені не давалося ні те, ні інше, а ще мені було нудно». Після цього якийсь час перескакував з од­нієї роботи на іншу: пакував продукти в супермаркеті, працював у компанії, яка надавала доступ до інтернету. Паралельно підтягнув англійську і насмілився вступити до університету, з надією, що навчання там буде інакшим, аніж у коледжі. На той час він самотужки непогано освоїв програмування: брав книги напрокат у букіністичних крамницях.

Але й у виші майбутній мільярдер надовго не затримався, бо йому запропонували роботу мрії, як він сам її називав, — у пошуковику Yahoo. Саме тут він познайомився з Брайаном Ектоном, який згодом став найкращим другом та партнером у бізнесі. Коли в 2000–му померла мати Яна (батька не стало трьома роками раніше, він так і не встиг переїхати до родини), Брайан залишився його єдиною близькою людиною.

Але й у Yahoo Ян довго не пропрацював. У 2009 році він вперше випробував ідею телефонного месенджера, відомого тепер як WhatsApp. Сервіс виявився таким затребуваним, що вже через 5 літ ним користувалися понад 400 мільйонів людей.

До проєкту почали приглядатися компанії–гіганти, серед яких — Facebook та Google. Остання пропонувала купити його за мільярд доларів. Facebook натомість запропонував 19 мільярдів. Ян погодився. Він вибрав символічне місце для оформлення угоди про продаж акцій. Це був непримітний білий будинок. Тут раніше розташовувався офіс організації, куди Куму свого часу доводилося звертатися, щоб отримувати їжу і соціальні талони.

Наречену відбив у сина Ріната Ахметова

Особисте життя мільярдера таке ж мінливе, як і його шлях до багатства і визнання. Деякі з його пасій заявляють про те, що він піднімав на них руку і погрожував убивством. Разом із тим Ян Кум входить у число найбажаніших холостяків світу.

Та останнім часом він може позбутися цього статусу. Його всюди помічають із симпатичною дівчиною східної зовнішності. Це відома топмодель Евеліна Мамбетова. Цікаво, що вона була без 5 хвилин невісткою найбагатшої людини України Ріната Ахметова, бо зустрічалася з його сином Даміром. Народилася і виросла модель у Криму, за національністю татарка. Дамір подарував майбутній дружині пентхаус у Лондоні. Проте вона пішла від нього.

З Яном дівчина познайомилася в Києві у 2013 році. Це був саме той період, коли він продав WhatsApp соціальній мережі Facebook і став найбагатшим вихідцем із України, обійшовши того самого Ріната Ахметова. Евеліна швидко зрозуміла, які її чекають перспективи. Для того щоб відповідати своєму обранцеві, вона вступила до Оксфорду на юридичний факультет. Він же продовжує робити їй оригінальні дорогі подарунки. Так, наприклад, на його замовлення один всесвітньо відомий модний дім на честь Евеліни створив лінію сумочок Evelina.

Telegram Channel