Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
А найбільший дефект на тілі зятя…

Анатолій Дімаров не раз повторював, що він «на Волині зі сталініста став переконаним націоналістом».

Фото day.kyiv.ua.

А найбільший дефект на тілі зятя…

Про це ви дізнаєтесь трохи пізніше. Адже так сталося, що протягом двох турів Грицько Гарбуз переможно піднімав руки і казав за Зеленським: «Ми їх зробили!». Бо двічі поспіль завдання виявилися для вас не підйомними, навіть усілякі всезнаючі дядьки Гугли не допомогли. Але далі, на щастя, сталося, як було написано на персні царя Соломона: «І це мине» — знайшлися розумники, які відшукали дефект на тілі, про який яскраво оповів нам Анатолій Дімаров (на фото)

Тож спочатку повторимо запитання, яких ви не змогли подужати. Ну і, звісно, оголосимо правильну відповідь.

 «Гарбуз із секретом» – 47 (2020)

Завдання цього разу простеньке, хоча, завчаючи слово-відгадку, я ледь не зламав собі язика, а тепер наспівую його в дУші. Отож, маєте закреслити три зайві знаки і чотири букви, щоб скласти лексему, яка нагадує нам і цікаву тварину, і оспіване як у колишніх, так і в сучасних українських піснях дерево, поєднується з Оттавою і Токіо, у ньому заховався депутат, частка з популярної інтелектуальної гри і навіть жар.

Ж/А/Р/-/-/І/Д/Т/Т/-/Е/О/-/Д/Е/Н/Я/П/У/Р/В/А/Ж/І/Е/А/Р/А/Ш/К/-/С

Що за слово ми заховали у гарбузі?

 Відповідь: Шрі-Джаяварденепура-Котте. Це столиця країни-острова в північній частині Індійського океану — Шрі-Ланки, знаходиться поблизу Коломбо. Вимовляючи її, справді можна зламати язик, тому зазвичай назва міста вживається у скороченій формі — Котте. 70% його жителів — сінгали, 20% — таміли. Назва Джаяварденепура на сінгальській мові означає «місто наступаючої перемоги». «Котте» ж походить від тамільського «коттей» – фортеця.

Шрі-Джаяварденепура-Котте – це столиця країни-острова в північній частині Індійського океану – Шрі-Ланки.

«Гарбуз із секретом» — 48 (2020)

Начитався і наслухався ваших відповідей про холодець – і у мене, чесно кажучи, потекла слинка. І не раз. А коли ще згадав той особливий, який приготувала народна артистка України, прима Волинського облмуздрамтеатру імені Тараса Шевченка Людмила Приходько… Ой, люди добрі, тут не гріх було і «заснути мордою в холодці». Жартую, звісно. ☺ Просто герой нинішнього нашого запитання після такого перебору вранці завжди відчував свої внутрішні органи, особливо той, який відповідає за переробку отого цілющого, якщо в міру, і не дуже, коли «що забардзо, то не здрово», трунку. І теж промовляв першу фразу іноземною, встаючи не з тої ноги…

 Коли ж день напередодні не вдався, бо, навпаки, — закінчився «нє в адном глазу», стартував з іншого іноземного словечка. І вставав уже з тої ноги.

 Столиця Шрі-Ланки — Шрі-Джаяварденепура-Котте. Вимовляючи її, справді можна зламати язик, тому зазвичай назва міста вживається у скороченій формі — Котте.

А заховали ми сьогодні цифру, завдяки якій більшість із нас знає цього пана. І не треба до дядька Гугла звертатись. Чи все ж тре? ☺

Що за цифра знаходиться в гарбузі?

Гадаю, тільки процитую цей фрагмент, як ви здогадаєтесь, що нічого складного в запитанні не було:

« – Бонжур! — проспівав Іполит Матвійович самому собі, спустивши ноги з постелі. «Бонжур» свідчило про те, що Іполит Матвійович прокинувся в доброму гуморі. Сказане в момент прокидання «гут морген» означало звичайно, що з печінкою не все гаразд, що п’ятдесят два роки — не жарт і що надворі сьогодні похмуро» (Ілля Ільф і Євген Петров, «Дванадцять стільців»).

Відповідь: «12».

Читайте також: «Воїн 14-ї «волинської» бригади потрапив у російський полон».

«Гарбуз із секретом» — 49 (2020)

Переконаний, фраза «Цей предмет є в кожного дома і на дачі» змусить ваш мозок працювати ще активніше. Звісно, сучасні технології удосконалили його, щоб полегшити людський труд. Але і первісний варіант щоразу дає фору новітнім, особливо, коли нема струму. А ідея його заховати в гарбуз виникла після прочитання твору відомого українського письменника, який, до речі, працював колись у нашій газеті «Волинь». Описав романтичну історію кохання, яка закінчилася одруженням і перейшла в сірі будні, коли одного разу мама-теща підгледіла особливий «дефект» на тілі зятя. Довелося робити операцію. Але після неї «дефект» не викинули — він «перевтілився» у захований нами предмет і щоразу стає у пригоді тещі під час хатньої роботи. До речі, таким словом обзивають іноді не тільки речі, а й чоловіків, і жінок. Кузьма Скрябін цьому навіть пісню жорстку присвятив.

Що заховано в гарбузі?

Відповідь: «Ганчірка», «Шмата».

Її правильно вказали п’ятеро наших учасників. Оригінально до розв’язку дійшла представниця Черкащини Тетяна Репетило, хоч сам «дефект» і не розгадала. А інші учасники — так, бо читали оповідання колишнього працівника нашої редакції Анатолія Дімарова «Крила», яке увійшло в книгу «Боги на продаж. Міські історії». І «дефект» цей на тілі зятя — крила, які помітила одного разу теща і змусила пообтинати. Тепер вона ними миє підлогу… Раджу почитати не тільки цей, а й інші твори Анатолія Дімарова (1922 — 2014) — їх мова неймовірно колоритна.

Оскільки, за умовами нашого конкурсу, переможців має бути лише двоє, то знову вдалися до жеребкування. В ролі Святого Миколая цього разу виступила начальниця поштового відділення села Корост Сарненського району Рівненщини Марія Тарасівна Кика, з легкої руки якої по 100 гривень дістануться двом волинянкам: Тетяні Потаповій з міста Ковель і Людмилі Собіпан із міста Ківерці.

Нам же час оголошувати нове завдання.

«Гарбуз із секретом» — 51 (2020)

Одного року Святий Миколай поклав мені під подушку цей предмет (на фото). Дуже корисний у побуті. Із нержавіючої сталі. Головне його призначення — допомагати «народжувати» той, який ми і заховали. Особливо популярний у час, коли «весна покохається з літом».

 

 Що знаходиться у гарбузі?

Слово-відповідь треба надіслати до 28 грудня тільки у вигляді sms-повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «М’яч», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»).

Увага: з  одного  номера  можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи  електронну ([email protected]найяскравіше опише, як шукав відповідь.

Будьте крепко-моцні!

Грицько ГАРБУЗ.

Читайте також: «Волинська бувальщина: чоловік на цвинтарі побачив живу покійницю».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel