Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Польща чекає на роботу українських лікарів: зарплата від півтора тисячі доларів

Польщі бракує 70 тисяч лікарів.

Фото ТСН.

Польща чекає на роботу українських лікарів: зарплата від півтора тисячі доларів

Польська влада готує ще одну пропозицію для іноземних медпрацівників

У Польщі чекають на українських лікарів. Бо нині там медперсоналу бракує. А через пандемію наші сусіди готові приймати кваліфікованих фахівців з України, навіть не вимагаючи підтвердження дипломів.

Відповідний документ уже підтримали в Сеймі. І хоча Сенат вагається, експерти вважають, що вже цього року закон запрацює, йдеться 16 січня у сюжеті ТСН.

Віталій Івасенко з Києва. Тепер живе у Варшаві, працює терапевтом та веде блог для колег - як знайти роботу в Польщі. Самому -  щоб влаштуватися лікарем  - довелося складати іспити та підтверджувати свій диплом.

Зарплата лікаря в Польщі стартує від півтори тисячі доларів. Це та умови праці - головні аргументи для українських медиків.

«Мені особисто по часу це зайняло десь три роки. Процес розтягнувся. І десь тисячу доларів на екзамени й на поїздки я витратив», - згадує він. 

Зараз Польщі бракує 70 тисяч лікарів. За попередні роки чимало медиків та медсестер виїхали до західної Європи. Особливо скрутно стало з початком  пандемії коронавірусу. Тому Польща ухвалила поправки до закону. За спрощеною процедурою в країні можуть працювати лікарі з поза ЕС. Передусім розраховують на українців. 

«Основні вимоги - спеціалізація у себе на батьківщині, плюс три роки практики після спеціалізації - це основне. І пакет документів подається у міністерство», зазначає Івасенко.

Лікарю необхідно знати польську мову та знайти лікарню, яка готова його взяти на роботу. На всі бюрократичні процедури йтиме не більше кількох місяців. Щоправда, працювати таким чином можна буде не довше п'яти років та  тільки в тому закладі, який взяв на роботу. Попит в польських лікарнях - чималий - запевняють експерти.

«Хірурги дуже затребувані. Насправді, все спеціалізації. Якщо в дипломі написано «лікар», то він гарантовано влаштується в Польщі на роботу. Гінекологи, анестезіологи - абсолютно все спеціалізації», - зазначає голова фонду «Euromed» Сергій Кондрашов.

Зарплата лікаря в Польщі стартує від півтори тисячі доларів. Це та умови праці - головні аргументи для українських медиків.

Польська влада готує ще одну пропозицію для іноземних медпрацівників. 

Telegram Channel