Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Щодня роблять по 10 операцій: у Волинському онкоцентрі немає вільних місць

Щодня оперують 10 людей.

Фото Суспільного.

Щодня роблять по 10 операцій: у Волинському онкоцентрі немає вільних місць

Сьогодні Всесвітній день боротьби з раком

Станом на 4 лютого усі 180 ліжкомісць у Волинському Центрі онкології зайняті. Щодня в центрі роблять до 10 оперативних втручань.

Про це розповів Суспільному керівник медзакладу Юрій Малімон. 

У відділенні мамології обласного онкоцентру нині лікуються 21 жінка та один чоловік, якому теж діагностували рак молочної залози, розповів лікар Сергій Кучко.

Лучанці Ларисі Проценко діагностували рак І ступеню. Жінка каже: пухлину виявила випадково. Нещодавно пацієнтці зробили резекцію. Каже: з діагнозом було важко змиритися.

 

«Це морально дуже тяжко. Ти не розумієш перші дні – що це таке. Мені три дні доходило. Все не вірилось, сподівалась, що це помилковий діагноз», –  каже Лариса Проценко.

Нині пацієнтка вірить, що хворобу вдасться подолати й забути як страшний сон. Жінкам радить обстежуватися що шість місяців. «Тому що рік це вже забагато, за цей час хвороба може прогресувати», - каже вона.

Є тенденція до збільшення захворювань шкіри

Лікар онкоцентру Микола Дяк за день у поліклінічному відділенні вже прийняв 28 пацієнтів. серед обстежених –  одна підозра на злоякісне новоутворення на шкірі.

За словами медика, кількість пацієнтів із захворюванням шкіри щодня більшає. «Основною причиною виникнення захворювання є інсоляція – сонячне випромінювання», - каже він.

«Як що ви побачили в себе на тілі підозрілий новоутвір, він є пігментований, і ви бачите, що відбуваються якісь зміни, відбувається виразкування, дискомфорт в цій зоні, не чекайте змін, а краще зверніться за консультацією до спеціаліста», - закликав медик.

В онкоцентрі є три операційні зали. Щодня тут проводять до десяти операцій. Микола Дяк оперує пацієнтів із меланомами та новоутвореннями на шкірі.

Читати такожЧерез працівників аптеки в Луцькій дитячій лікарні ледве не стався вибух

 

 

На початку карантину, коли в регіоні був під забороною громадський транспорт в онкоцентрі поменшало звернень, - каже очільник медзакладу. «Це не говорить про те, що стало менше хворих, а говорить про те, що люди, які вчасно не звернулися, вони прийдуть до нас через пів року, але звернуться із занедбаними раками», –  говорить Юрій Малімон.

За словами медика, у квітні травні 2020-го, рівень діагностування у закладі впав на 16%. Заклад не припиняв роботу ні на день.

Пацієнтам, які поступають на стаціонарне лікування в Онкоцентр, в обов'язковому порядку роблять швидкі тести на виявлення антигену COVID-19. До завершення карантину обмежили відвідування хворих.

За даними Волинського обласного онкологічного центру, торік на Волині зареєстрували майже дві з половиною тисячі нових випадків онкологічних захворювань. Загалом в Україні на обліку в закладах охорони здоров'я перебувають близько мільйона пацієнтів з онкологією. За даними національного Канцер-реєстру, щороку в Україні від раку помирають близько 80 тисяч людей. При цьому у 2019 році 35% усіх випадків раку були виявлені на 3 та 4 стадії.

Джерело: Суспільне Волинь
Telegram Channel