Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У Луцькому районі головна лікарка отримала зарплату за місяць понад 150 тисяч

Лікарка Оксана Чертюк.

Фото Першого.

У Луцькому районі головна лікарка отримала зарплату за місяць понад 150 тисяч

А в хірурга ледве добігає 15 тисяч...

Понад 150 тисяч гривень – цілком реальна зарплата керівника закладу меддопомоги первинного рівня в Україні, який має статус некомерційного комунального підприємства. Причому офіційна. Саме такий розмір винагороди був зафіксований у грудні 2020 року у генерального директора Луцького районного центру первинної медико-санітарної допомоги Оксани Чертюк.

Про це пише у фейсбуці депутатка Луцької райради Ольга Максим’як.

«Особисто я – за високі зарплати, адже це насамперед дозволяє убезпечити ту чи іншу сферу від відтоку кадрів. Але… До прикладу, заробітна плата хірурга заледве  добігає 15 тисяч гривень…Сьогодні на засіданні постійної депутатської комісії з питань освіти, інформаційного простору, культури та мови, національного та духовного розвитку, соціального захисту населення, охорони здоров'я, сім'ї, молоді, спорту та туризму, міжнародного співробітництва, зовнішньо-економічних зв'язків Луцької районної ради, до складу якої входжу, ми заслухали звіти керівників Луцького та Горохівського районних центрів медико-санітарної допомоги. Наразі триває процедура передачі цих закладів у комунальну власність територіальних громад», – зазначила обраниця. 

Середня заробітна плата керівників амбулаторій становить 29 000, лікаря – 24 000, медсестри – 12 000, а фельдшера та лаборанта – 10 000 гривень. Оксана Чертюк пояснює, що її зарплатня, як генерального директора формується у розмірі 10 посадових окладів. Один оклад – 6100 грн. Тобто винагорода за роботу – не менше 61 тисячі

Як розповіла сама гендиректорка Луцького районного центру ПМСД Оксана Чертюк, у мережі їхнього медзакладу нині 12 амбулаторій та 21 ФАП (у 9 з них – працюють постійні працівники, решта ж – тимчасового перебування). Цей центр обслуговує 62 500 осіб, з 47 тисячами вже укладені декларації з сімейними лікарями. Середня заробітна плата керівників амбулаторій становить 29 000, лікаря – 24 000, медсестри – 12 000, а фельдшера та лаборанта – 10 000 гривень. Оксана Чертюк пояснює, що її зарплатня, як генерального директора формується у розмірі 10 посадових окладів. Один оклад – 6100 грн. Тобто винагорода за роботу – не менше 61 000 грн. Однак, у звітних документах, які ми отримали розміри зарплати були і значно вищими. Як от приміром, у грудні 2020 року - понад 150 тисяч гривень.

За словами Ольги Максим’як, цікаві дані депутати помітили й в додатку до контракту лікарки (на фото) 

 

 «Можливо, когось наштовхне на думку, як от можна стимулювати роботу спеціалістів, преміювавши у розмірі 24 посадових окладів. 85 % коштів, які отримує Луцький РЦПМСД витрачає на заробітні плати, 15 % – на розвиток», – зазначила обраниця. 

За словами Оксани Чертюк, раніше у мережі Центру було 53 ФАПи, зараз же їх удвічі менше. Вона пояснює, що така оптимізація зумовлена тим, що пацієнтів у ФАПах було обмаль, а їх утримання – недешевим. Натомість створили мобільний ФАП, який щодня обслуговує щонайменше 8 пацієнтів. Іншої думки щодо забезпечення надання медичних послуг генеральна директорка Горохівського районного центру медико-санітарної допомоги Галина Майко. У мережі Горохівського центру – 13 амбулаторій, 35 ФАПів, 22 пункти здоров’я. Укладено майже 43 тисячі декларацій з сімейними лікарями. На думку Галини Федорівни, у сільській місцевості потреба у ФАПах – значна.

Реклама Google

Заробітна плата сімейного лікаря у Горохівському райцентрі ПМСД становить трохи більше 14 000, середнього медичного персоналу – майже 6800, молодшого медичного персоналу – 5970, а спеціалістів – 11 000 гривень. Винагорода самої Галини Майко, як генеральної директорки, приміром, значно менша, аніж у її колеги – 24 000 гривень. Лише двічі на рік керівниця отримувала премії – до дня медичного працівника (5000 грн) та наприкінці року (10 000 грн).

Читати також: Волинській обласній лікарні дозволили пересаджувати органи.

Звіти обох керівників комісія взяла до відома. Горохівський РЦМСД рекомендується передати у комунальну власність Горохівській територіальній громаді, Луцький РЦМСД – Ківерцівській територіальній громаді. Однак, комісія, а напередодні і майнова, вирішили, що перед передачею у комунальну власність територіальних громад у центрах проведуть незалежний аудит фінансово-господарської діяльності.

До слова, Ольга Максим’як додала, що перед контрактування з Національною службою здоров'я України, борг по заробітній платі у Горохівському центрі медико-санітарної допомогии, який очолює Галина Майко, сягав двох мільйонів гривень. Але Галина Федорівна змогла вирішити це питання і знайшла можливості, аби заклад міг розвиватися, а пацієнти лишалися задоволеними рівнем надання послуг. 

 

 

 

 
Джерело: Фейсбук
Telegram Channel