Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Родина зібрала близько 80 одиниць техніки минулого століття

Зараз частина колекції функціонує як музей.

Фото Суспільне.

Родина зібрала близько 80 одиниць техніки минулого століття

Зібрали близько 80 одиниць техніки минулого століття. В колекції дніпровської родини ретроавтомобілі, мотоцикли, та велосипеди, більшість з яких на ходу. Власник Олексій Прокоф’єв розповів, що колекції близько 50 років, яку почав збирати ще його батько Валерій Прокоф’єв, в минулому викладач автотранспортного коледжу. Тепер родинну справу продовжив син Олексія — Ярослав Прокоф’єв

«Спочатку батько відновлював. До речі, Aero — це повністю зроблена руками мого батька, і до сьогодні фарба, якою він красив. Автомобіль BMW вже ми перефарбовували, переробляли, бо він притерпів багато змін, і стояв в неналежних умовах, дощі його заливали, тому це реставрація яку робили у нас в майстерні», — говорить Олексій Прокоф’єв. Про це пише Суспільне.

Зараз частина колекції функціонує як музей.

Олексій розповідає, його батько багато де працював, але, переважно, його пам'ятають, як викладача Автотранспортного коледжу, бо саме він брав участь у реконструкції вантажівки ЗіС, яка зараз стоїть на постаменті перед коледжем. «Спочатку батько робив все своїми руками. Навіть зараз коли, він вже літня людина, все одно він збирає два саморобні мотоцикли. Сам варить, сам крутить. У ті часи це було складно, у радянському просторі, за велику кількість техніки міліція ганяла ОБРСС довідки просила, тому багато техніки навіть у балку скидали іноді», — говорить Олексій.

Олексій каже, автівки його завжди цікавили, але першу ретро автівку придбав близько десяти років тому, це Dampf Kraft Wagen із дерев'яним кузовом.

«В одній і той самій моделі може бути сто модифікацій. І та гайка не підходить, і той гвинтик до цього двигуна не підходить. І це все складно, але цікаво», — говорить Олексій Прокоф’єв.

Син Олексія Ярослав каже: шансів не захопитися сімейною справою в нього не було. Зараз в родинній колекції в нього лише одна машина, яку йому подарував батько після того, як Ярослав у 13 років відремонтував її самотужки.

«Мені прийшлось доводити, що я хочу займатися машиною, я поставив її на хід самостійно, це було таємно від батьків. Але, що вона в мене завелася та змогла їхати, довела батькам, що я серйозно захопився», — говорить Ярослав Прокоф’єв.

Ярослав розповідає що ця ВМW Dixi (Діксі) — це перша BMW, яка була у модельному ряді цієї марки. Машина зараз на ходу та може розвивати швидкість до 60 кілометрів на годину, має сервокермо, яке можна вважити прообразом круїз-контролю.

За словами Ярослава у радянські часи, його дідусь виміняв це авто на новий автомобіль Москвич, мотоцикл Урал та десять ящиків самогону. Торік у всеукраїнській виставці ретроавтівок машина зайняла перше місце.

«Машини повинні дивувати, люди мають рідко бачити. Якщо їх бачити постійно, як москвичі або жигулі, то для людей це буде буденністю, чого не зовсім би хотілося щодо цих автівок», — говорить Ярослав Прокоф’єв.

Зараз частина колекції функціонує як музей. Для людей з інвалідністю та дітей до трьох років вхід безкоштовний.

Читати також:У Дніпрі відкрили Музей дитинства

Telegram Channel