Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
 В Україні можуть скасувати сезонне переведення годинників

Нині в Україні годинники переводять відповідно до постанови уряду від 1996 року.

Фото rbc.ua.

В Україні можуть скасувати сезонне переведення годинників

Комітет Ради вже затвердив законопроєкт

Верховна Рада може скасувати в Україні перехід на літній та зимовий час. Парламентський комітет з питань економічного розвитку вже затвердив відповідний законопроєкт.

Про це повідомила пресслужба Верховної Ради, передає hromadske.ua.

Абсолютно всі, без виключення, підтримують ідею скасувати сезонне переведення годинника, оскільки це негативно впливає на біоритми та, відповідно, на здоров’я людини.

За словами іцініатора законопроєкту, першого заступника голови парламенту Руслана Стефанчука, перехід на літній чи зимовий час негативно впливає на біоритми людини. Посадовець зазначив, що вже проконсультувався щодо цього документу із Національною академією наук України та провідними медичними університетами України.

«Абсолютно всі, без виключення, підтримують ідею скасувати сезонне переведення годинника, оскільки це негативно впливає на біоритми та, відповідно, на здоров’я людини», — наголошує Стефанчук.

Він також додав, що ідею скасувати сезонне переведення годинників з 2021 року підтримав і Європейський парламент: кожна країна ЄС самостійно вирішуватиме, за яким часом — зимовим чи літнім — їй краще жити.

Однак Стефанчук визнав, що економічна доцільність переведення стрілок годинників не доведена.

«Не існує досліджень, в яких було б доведено заощадження електроенергії. У разі необхідності при підготовці законопроекту до другого читання ми зможемо передбачити можливість надання деяким територіальним громадам права запроваджувати регіональний робочий час», — наголосив він.

Зазначимо, що цей законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді ще у жовтні 2020 року.

Читайте також: У яких селах та містах Волині завтра не буде світла.

Чому переводять годинники?

Переводити годинники почали для ефективнішого використання денного світла. Вперше цю ідею запропонував ще Бенжамін Франклін у 1784 році. Вона полягає у тому, що зсунувши влітку час людської активності на годину назад, ми отримуємо додаткове світло, а отже, економію електроенергії ввечері, але не втрачаємо нічого вранці. Водночас у 21 столітті це працює уже не так ефективно.

Нині в Україні годинники переводять відповідно до постанови уряду від 1996 року. Роблять це в останню неділю березня (вперед на годину) та останню неділю жовтня (назад).

Спроби скасувати переведення годинників

Спроби були у 2011 році. Тоді Верховна Рада проголосувала за відповідний документ, але вирішила залишити постійним «літній час», тобто такий, яким користуються в Росії.

Це викликало невдоволення в західній частині України. Там людям доводилося б надто рано прокидатися. Під тиском громадськості Рада постанову скасувала. 

Відколи Європарламент підтримав рішення про скасування переведення годинників, про це знову активно заговорили і в Україні.

Telegram Channel