Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Волинян закликають не рвати, не продавати й не купувати первоцвіти

Масове збирання ранньоквітучих видів рослин призводить до знищення популяцій їх окремих видів.

Фото ілюстративне.

Волинян закликають не рвати, не продавати й не купувати первоцвіти

Щороку з середини лютого до кінця травня у Волинській області, як і в інших областях України, триває масова торгівля рідкісними видами ранньоквітучих рослин, зокрема занесеними до Червоної книги України

Висока декоративність та ранній термін цвітіння таких видів рослин призводить до того, що збут цих рослин виходить далеко за межі ареалу їх зростання. Масове збирання ранньоквітучих видів рослин призводить до знищення популяцій їх окремих видів. Про це повідомили в управлінні екології та природних ресурсів Волинської ОДА

На виконання вимог Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ» та «Про Червону книгу України» і задля захисту та збереження рослин, занесених до Червоної книги, на теренах області щороку проводиться операція «Первоцвіт», під час якої перевіряється дотримання вимог природоохоронного законодавства в місцях зростання найбільших популяцій ранньоквітучих рослин на території області та здійснюються перевірки у місцях їх продажу.

Масове збирання ранньоквітучих видів рослин призводить до знищення популяцій їх окремих видів.

Екологи закликають усіх небайдужих до стану навколишнього середовища громадян долучитися до операції «Первоцвіт»: не купувати букетів ранньоквітучих рослин, що занесені до Червоної книги України: білоцвіт весняний, шафран Гейфелів, підсніжник складчастий, підсніжник білосніжний (звичайний), цибуля ведмежа (черемша).

Своєю чергою, управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації вкотре наголошує, що, згідно з чинним законодавством, за порушення порядку придбання і збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, вимог щодо охорони таких видів рослин, знищення або незаконне вилучення їх з природного середовища, винні особи будуть притягнені до адміністративної відповідальності.

Якщо ви стали свідком продажу червонокнижних рослин, прохання повідомити про це поліцію за тел. «102». 

Що загрожує порушникам:

ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначено: «За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн з конфіскацією.

за ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 1700 грн до 3655 грн з конфіскацією об'єктів рослинного світу (ч.2 ст.88-1 КУпАП).

за один екземпляр незаконної зірваної червонокнижної квітки передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн, шафрани (крокуси) та підсніжники – від 49 до 62 грн (залежно від виду), сон-трава – від 37 до 62 грн (залежно від виду)

Читайте також: Червоні троянди – то справжня любов: які кому квіти дарувати

Telegram Channel