Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Здичавілим коровам Чорнобильської зони доводилося розгрібати сніг мордами (Фото)

Нічого собі!

Фото Сергія Жили.

Здичавілим коровам Чорнобильської зони доводилося розгрібати сніг мордами (Фото)

Коням, оленям та лосям було простіше

Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник розповів, як перезимували тамтешні копитні.

«Непросто зимували. Сніги. Морози. Травоїдні корови, коні, олені змушені були добувати їжу з-під снігу.

Та якщо коні й олені здатні розгрібати сніг копитами, то корови й бики не можуть стояти на трьох ногах, а тому розгрібають сніг мордою, а це не дуже зручно. От лосі, з довгими ногами та раціоном з гіллячкового корму, почували себе дуже комфортно.

Та якщо коні й олені здатні розгрібати сніг копитами, то корови й бики не можуть стояти на трьох ногах, а тому розгрібають сніг мордою, а це не дуже зручно.

Проаналізувавши чимало слідів копитних на заповідній території, науковці Чорнобильського заповідника дійшли висновку, що зимівля тварин минула задовільно: ні олені, ні, особливо, здичавілі корови з голоду не загинули.

Фахівці не помітили і вкрай знесилених звірів. Так, інколи вони голодували, а кількість виділених екскрементів за добу була меншою, ніж зазвичай. Однак не тільки пересічні громадяни, але й науковці часто допускають помилку, коли стверджують, що чисельність якогось виду обмежується екстремальними погодними умовами зимівлі чи нестачею в цей період корму.

Подібні проблеми часто запрограмовані в екології виду. Саме для цього тварини накопичують на зиму запаси жиру, що дає змогу їм без особливих проблем пережити складну зиму. Це підтверджують результати цьогорічної зимівлі звірів у Заповіднику.

Жир є не тільки захистом від холоду, але й ефективним обігрівачем тіла, котрий здатний при розпаді виділяти багато тепла.

У літню спеку зайві кілограми диким тваринам зовсім не потрібні. Ті, хто вийшов з зимівлі з запасами жиру, весною харчуватиметься менше. Виснажені, дещо худі тварини, молодь і вагітні самиці після сніготанення будуть, навпаки, активно харчуватись, набирати вагу.

Після морозів візуально добре видно, що жирові запаси у оленів і здичавілої великої рогатої худоби зменшились. Трохи худеньким виглядає і молодняк, хоч дві мамки-корови ще на початку зими підгодовували телят молоком.

Реклама Google

Та попереду – весна, тепло, і копитні швидко відновлять свою форму».

Читайте також: На Волині застрелили червонокнижного лося.

Telegram Channel