Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Меч вікінгів, «смайлик», унікальні артефакти: у Львові експонують «Скарби Галичини»

Фото lvivoblrada.gov.ua.

Меч вікінгів, «смайлик», унікальні артефакти: у Львові експонують «Скарби Галичини»

У холі сесійної зали Львівської обласної ради представили експозицію з фондів історико-краєзнавчого музею

У холі сесійної зали Львівської обласної ради представили експозицію з фондів Історико-краєзнавчого музею «Скарби Галичини», інформує Львівська обласна рада.

«Експонати, які ми сьогодні маємо можливість оглядати, тут в стінах обласної ради, є унікальними свідченнями того, що Львівщина з давніх віків була центром розселення і активної діяльності різних народів. 

«Меч вікінга», на найстаріший кам’яний «смайлик», казан германського короля, на римський посуд та ще майже 200 артефактів – це речі, які знайшли, тут на Західній Україні, у нас під ногами.

Зверніть увагу на «меч вікінга», на найстаріший кам’яний «смайлик», казан германського короля, на римський посуд та ще майже 200 артефактів – це речі, які знайшли, тут на Західній Україні, у нас під ногами.

Завдяки багаторічній спільній роботі львівських археологів і науковців нашого музею Львівщина стала міжнародним центром дослідження археології Західної України. Щиро дякую організаторам виставки за їхню працю. Львівська обласна рада і надалі допомагатиме вченим в їхній цікавій роботі, яка допомагає краще пізнати і доторкнутись до минулого нашого рідного краю», - зазначила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак.

На виставці екпонуються найцікавіші артефакти пам’яток часів енеолітичних поселень на горах Жупан та Лисівка, в урочищі Лазки поблизу Винник або могильник римського часу у Карові і ще десятки інших. 

Кожна з цих знахідок є безцінним джерелом інформації про наших предків та історію нашої країни. Серед них особливе місце посідає кам’яна плитка із зображенням солярного символу т. зв. «смайлик», яка стала справжнім символом міста Винники. Це і предмети побуту, особисті речі, прикраси, монети, які використовувалися мешканцями міста Львова у XIV – XVIIIст. Вони були знайдені під час археологічних досліджень у центральної частини міста.

Читайте також: Повернутий в Україну «Меч Вікінга» передадуть музею на Львівщині

На виставці можна оглянути близько 200 експонатів кращих зразків скарбів Галичини. «Найвизначнішим серед них є славнозвісний «Меч вікінгів», який був переданий музею навесні 2019 року. З ним пов’язана цікава детективна історія, коли чорними археологами була спроба незаконно вивезти пам’ятку закордон, але цьому вдалося запобігти. І тепер меч перебуває на зберіганні в Історико-краєзнавчому музеї», - розповів директор музею Ігор Тимець.  

Telegram Channel