Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Чому керівники найбільших міст Волині зібрались разом

Як наповнити скарбнички громад - ось головне питання.

Фото Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.

Чому керівники найбільших міст Волині зібрались разом

Волинські громади шукають шляхи до фінансової стабільності

Волинське регіональне відділення Асоціації міст України, щоб підтримати сталий розвитку та спроможність громад-членів Асоціації міст України в області, провело робочу нараду під головуванням Голови РВ АМУ, Луцького міського голови, Ігоря Поліщука.

 

  Вона відбулася за участі Ігоря Чайки, Ігоря Пальонки та Бориса Карпуса, очільників ще трьох громад, адміністративні центри яких, Ковель, Володимир-Волинський, Нововолинськ, у минулому мали статус міст обласного значення. Взяли участь у заході і керівники фінансових та економічних відділів та департаментів ОМС, консультанти Волинського РВ АМУ, Виконавча директорка регіонального відділення Асоціації міст України, Мар’яни Конончук.

Відкриваючи нараду пан Поліщук акцентував на важливості наради та актуальності питання, яке тут планують обговорити, адже він не втомлюється повторювати, що «одним із основних завдань місцевої влади є наповнення бюджету та пошук джерел надходжень».

Як наповнити скарбнички громад - ось головне питання.
 

«Ми можемо мати багато ідей, знати як реалізувати ті чи інші проєкти, але якщо на це немає грошей, то і ідеї, і проєкти лишаються чекати свого часу на папері чи в чиїйсь голові. Тож мусимо робити все, аби наші бюджети наповнювалися якомога краще, не дивлячись на карантин, - зазначив Ігор Поліщук. – На щастя, ситуація в Луцьку з бюджетом не критична, навіть є перевиконання…».

Одним із основних питань, яке порушували «було збільшення відрахування з ПДФО до місцевих бюджетів із 60% до 80».

Він також пригадав, що нещодавно в Києві відбулася зустріч на Раді регіонального розвитку при Президенті України. Луцький міський голова висловив щире сподівання, що вона «створена на допомогу Асоціації міст України, а не на противагу». Він також додав, що на тому заході одним із основних питань, яке порушували «було збільшення відрахування з ПДФО до місцевих бюджетів із 60% до 80» і запевнив, що для цього і АМУ, і місцеве самоврядування має намір зробити все, що буде їм під силу.

В ході робочої наради Василь Гром, консультант з бюджетних питань Асоціації міст України, який працює на Волині в межах проєкту «ПУЛЬС», що його АМУ втілює за підтримки USAID, представив результати зробленого ним детального секторального аналізу власних доходів місцевих бюджетів Луцька, Ковеля, Нововолинська та Володимира-Волинського. На переконання, заслуженого економіст України, ця інформація допоможе учасникам зустрічі реалізувати запропоновані заходи, що дадуть можливість розширити наявну базу оподаткування і суттєво збільшити надходження до місцевих бюджетів. Зокрема, серед іншого, обговорювали доступні механізми реалізації запропонованих заходів.

Реклама Google

Також у ході наради своїм досвідом і напрацюваннями поділилися і головні фінансисти та економісти громад.

Читайте також Міський голова Луцька: «Так, асфальт зійшов разом зі снігом. Але не всюди».

Резюмуючи почуте Голова Волинського РВ АМУ, Луцький мер Ігор Поліщук, зазначив, що підняті на нараді питання і озвучені проблеми важливі та актуальні. «Надходження до бюджетів дозволяють нам реалізовувати ті завдання, які перед нами ставлять мешканці громад, депутати і ми самі. Тож після почутого кожен має над чим подумати. На мою думку, продовження роботи у запропонованому форматі буде доречним не лише з метою оптимізації надходжень до наших бюджетів, але й видатків», – наголосив очільник Луцької територіальної громади з ким погодились і всі присутні на нараді.

 

 Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.

Telegram Channel