Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Волинянин виготовляє народні дерев`яні іграшки

Серед експонатів музею — іграшки, яким понад сто років, і зразки середини ХХ століття.

Фото Олексія Карповича.

Волинянин виготовляє народні дерев`яні іграшки

Андрій Бондарук із села Княгининок на Волині робить усе можливе, аби відродити й популяризувати традиційну українську іграшку. Чоловік не лише вивчає її історію, а й майструє вироби самотужки, у маленькій майстерні в гаражі

Спочатку він виготовляв іграшки лише для друзів, але згодом почав робити їх і на продаж. Разом із дружиною Іриною Андрій започаткував проєкт «Українська іграшка», в межах якого команда ділиться історією української іграшки, організовує майстер-класи, знайомить аудиторію з роботами дослідників-етнографів, а також представляє Україну за кордоном, пише Ukraїner.

— Я багато років займався популяризацією народних ремесел, зокрема виготовленням писанки. Мені стало цікаво, що таке можна придумати, щоб було актуально круглий рік, тому що писанка — це більш так, сезонно: тільки перед Великоднем. А ось іграшка цікава дітям і влітку, і взимку. І ось я почав гортати етнографічну літературу, десь шукати колекційні зразки і почав сам відтворювати іграшки.

Серед експонатів музею — іграшки, яким понад сто років, і зразки середини ХХ століття.

У 20 років Андрій здобув малярську освіту в художньому училищі. Через десять років почав опановувати фах історика, аби вивчати українську іграшку на науковому рівні. Маючи дві освіти, Андрій зрештою розпочав створювати музей у рідному селі.

Зараз майже весь час майстра поглинає робота у новоствореному музеї. Андрій Бондарук знає історію кожного експоната, ділиться описами технік, у яких виготовлена та чи інша іграшка, і піклується про майбутнє експозиції. 

Серед експонатів музею — іграшки, яким понад сто років, і зразки середини ХХ століття. Найдавніша іграшка — брязкальце — датована 1894 роком. Вона вирізняється мініатюрними розмірами, аби немовля могло її втримати.

Андрій Бондарук має великі плани. Закінчити оформлення постійної експозиції музею, зробити нову майстерню, запустити масштабніше виробництво іграшок. І головне — продовжувати популяризацію українських традицій. Адже навіть така маленька річ, як дитяча іграшка, зберігає в собі величезну пам’ять.

Реклама Google

Зараз дерев’яна іграшка є модною. Ця мода йде з Європи, з Америки. Такі класичні іграшки — ті самі коники, тракторці, машинки — вони до сих пір по всьому світі. Може, не в такій кількості, як в давнину, но все одно дерев’яна іграшка лишається незмінною для багатьох.

Читайте також: У Луцьку діти з інвалідністю ліпили іграшки

Telegram Channel