Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
19 країн підтримали ініціативу для збору доказів злочинів режиму Лукашенка

Платформа задумана як незалежний міжнародний правозахисний майданчик, що займатиметься документуванням свідчень серйозних порушень прав людини, що сталися у Білорусі під час та після президентських виборів у 2020 році.

Фото Українська правда.

19 країн підтримали ініціативу для збору доказів злочинів режиму Лукашенка

17 країн Європи, Канада та США підтримали створення міжнародної платформи, що займатиметься документуванням порушень прав людини режимом Александра Лукашенка у Білорусі - International Accountability Platform for Belarus (IAPB)

Як повідомляє «Європейська правда», про це йдеться у комюніке, оприлюдненому Міністерством закордонних справ Естонії.

Інші країни, що висловилися на підтримку платформи - Австрія, Бельгія, Чехія, Данія, Фінляндія, Німеччина, Ісландія, Латвія, Литва, Нідерланди, Норвегія, Польща, Румунія, Словаччина, Швейцарія, Британія, Канада та США.

Платформа задумана як незалежний міжнародний правозахисний майданчик, що займатиметься документуванням свідчень серйозних порушень прав людини, що сталися у Білорусі під час та після президентських виборів у 2020 році. У майбутньому ці матеріали можуть бути використані для притягнення винних до відповідальності.

Її створюють за рекомендацією правозахисників, що здійснювали моніторинг ситуації у Білорусі у рамках так званого «Московського механізму» ОБСЄ.

Платформа задумана як незалежний міжнародний правозахисний майданчик, що займатиметься документуванням свідчень серйозних порушень прав людини, що сталися у Білорусі під час та після президентських виборів у 2020 році.

«Ядром» платформи стануть правозахисники з неурядових організацій - данської Dignity, британської Redress, білоруського правозахисного центру «Вясна» та Міжнародного комітету з розслідування тортур (Мінськ), яких підтримуює група держав, що поділяють думку про необхідність такої роботи. 

Естонія виділяє на діяльність платформи 30 000 євро.

Сайт платформи вже доступний, на ньому є інформація про цілі діяльності, організаційну структуру, та супровідна заява, що засвідчує політичну підтримку 19 держав.

«Ми ще раз підтверджуємо засудження грубих і систематичних порушень прав людини у Білорусі та нехтування демократичними принципами і верховенства права. Ми продовжимо притягати владу Білорусі до відповідальності і закликати до припинення систематичного переслідування мирних демократичних рухів та негайного припинення насильства й застосування тортур», - йдеться у ній.

«Ми також підтверджуємо свій заклик до створення спеціального розслідування, санкціонованого Радою з прав людини ООН під мандатом Верховного комісара ООН з прав людини та за підтримки відповідних експертів, метою якого буде сприяння притягненню до відповідальності порушників... Матеріали, зібрані платформою, будуть передані такому розслідуванню під егідою ООН, щойно воно розпочнеться», - додають підписанти.

Читайте також: Лукашенко переміг на лижних змаганнях: суперники падали прямо перед фінішем

Telegram Channel