Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Чи можна колоти другу дозу вакцини від коронавірусу від іншого виробника

Варто знати!

Фото Українська Правда.

Чи можна колоти другу дозу вакцини від коронавірусу від іншого виробника

Усі вакцини AstraZeneca проти COVID-19, які, зокрема, використовує Україна, є взаємозамінними незалежно від країни виробництва

Це означає, що людям, яким зробили перше щеплення проти COVID-19 вакциною AstraZeneca/Covishield, яку виготовив індійський Інститут сироватки крові, можна робити другий укол вакциною AstraZeneca, яку виробили на інших майданчиках. 

Такі рекомендації Міністерству охорони здоров’я України надала Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ), повідомили у Кабінеті міністрів України, пише Українська Правда. Життя. 

Нагадаємо, в Україні використовують вакцину Covishield індійського «розливу».

«Вакцина AstraZeneca виробництва Інституту сироватки крові Індії (Covishield) та вакцина, виготовлена південнокорейською компанією SK Bioscience Co Ltd. (AstraZeneca-SKBio), є ідентичними за складом та технологіями виготовлення, не розглядаються як різні вакцини та є взаємозамінними», – пояснили в НТГЕІ.

 Вакцини різних типів та створені різними компаніями не є взаємозамінними. 

Водночас експерти попереджають, що вакцини різних типів та створені різними компаніями не є взаємозамінними. 

Тобто людей, які отримали першу дозу векторної вакцини AstraZeneca/Covishield, не можна щепити другою дозою вакцини іншого типу, наприклад мРНК-вакциною від Pfizer або інактивованою вакциною Sinovac – щодо цих препаратів недостатньо даних про взаємозамінність та вони можуть відрізнятися за технологіями виготовлення. 

У Міністерстві охорони здоров'я гарантують, що вакцина для другого щеплення всім, хто вакцинувався першою дозою, буде в достатній кількості та доступною.

Реклама Google

Нагадаємо, Україна, окрім Covishield (AstraZeneca), поки планує використовувати ще 3 вакцини проти COVID-19: Pfizer, Sinovac та Novavax. Першу партію вакцин Sinovac вже привезли в Україну. Препарат Pfizer очікують в квітні.

Джерело: Українська Правда.Життя
Telegram Channel