Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
Чи треба вакцинуватися тим, хто вже мав COVID-19?

Дбаймо про своє здоров'я!

Фото armyinform.com.ua

Чи треба вакцинуватися тим, хто вже мав COVID-19?

Лікарі кажуть, що наявність антитіл після перенесеної недуги не гарантує захищеності, людина може захворіти вдруге

На середину березня в Україні офіційно нарахували 1362 випадки повторного інфікування, повідомив нещодавно генеральний директор Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) Роман Родина. «Ми зібрали інформацію про людей, які перехворіли один раз і були внесені в електронну систему епіднагляду, а через певний час їм знову було поставлено діагноз COVID-19. Звичайно, у нас немає доказів, що це один і той самий штам вірусу спричинив цю недугу. Імуноглобуліни класу G (IgG)... тримаються, за різними даними, від 2 до 4 місяців... Якщо людина каже, що у неї є антитіла, – це не значить, що вона абсолютно захищена», – заявив Роман Родина. 

Він зауважив, що планується дослідження для визначення наявності антитіл до COVID-19 у населення. Але і без нього зрозуміло, що відмовлятися від щеплень не варто.

Якщо людина каже, що у неї є антитіла, – це не значить, що вона абсолютно захищена.

Вакцинувати проти коронавірусу тих, хто вже перехворів, – безпечно, стверджує інфекціоніст, член Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) Федір Лапій. За його словами, це можна робити вже через кілька тижнів після зникнення симптомів ковіду.

«Навіть якщо під час щеплення ви вже були заражені, але не знали про це (тобто, перебували в періоді інкубації вірусу або з безсимптомним перебігом інфекції на момент уколу), нічого страшного не відбудеться. Це схоже на те, як під час екстреної вакцинації проти сказу або правця, коли отримали відкриту травму або вкусила собака, вас про всяк випадок терміново щеплюють від цих хвороб», – сказав Лапій і при цьому уточнив, що поки невідомо, чи дасть якийсь захисний ефект вакцина, якщо дозу ввели вже інфікованому.

А очільник МОЗ Максим Степанов не втомлюється запевняти, що серйозних побічних дій після щеплення, зокрема тромбозу, в Україні не зафіксовано. Однак знати ознаки цього ускладнення все ж варто. За даними британських медиків, основними симптомами, що свідчать про розвиток тромбів, є:

- пульсуючі або переймоподібні болі в нозі, зазвичай в литці або стегні;

- набряк;

- відчуття тепла на місці враженої ділянки;

- червона або потемніла шкіра на місці враження;

- тверді або хворобливі на дотик вени.

Свідченням того, що тромб перемістився в легені, вважається утруднене дихання, сильний кашель, біль у грудях і запаморочення. У разі виникнення подібних симптомів рекомендується негайно звернутися по медичну допомогу.

Марія КАЩУК

Реклама Google

Читайте також: Стареньку волинянку підштовхнув до вікна коронавірус?


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel