Рецепти неймовірних котлет до посту - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.76 € 33.49
Рецепти неймовірних котлет до посту

Фото-із-сайту-foodandmood.com.ua

Рецепти неймовірних котлет до посту

Так-так, ми не помилилися. Бо справді хочемо запропонувати вам добірку рецептів котлет, які без докорів сумління можна споживати в цей особливий період, адже вони не містять не лише м’яса, а й сметани та яєць. Мабуть, багато хто навіть не здогадувався, що такі смаколики готують із вівсянки, гречки, квасолі, горіхів, цибулі…

Грибні

Смачні котлети можна готувати… з опеньків. Не вірите? Спробуйте!

 

Інгредієнти: 1 кг опеньків (згодяться як свіжі, так і консервовані (але без оцту) чи заморожені — ​тоді їх можна брати наполовину менше), 3 варені картоплини, 1 скл. борошна, 2 ст. л. манки, сіль та чорний перець до смаку, 100 г панірувальних сухарів.

Приготування. Зварити гриби в солоній воді, трохи охолодити і перекрутити на м’ясорубці. З бульби приготувати пюре. Додати до подрібнених опеньків картопляне пюре, борошно, манку, сіль і перець, вимісити. Змочуючи руки водою, щоб тісто не прилипало, сформувати котлети, обваляти їх у панірувальних сухарях і посмажити в олії, попередньо добре розігрівши сковорідку. Подавати страву до столу можна з кетчупом або іншим соусом, вони підійдуть практично до будь-якого гарніру.

Читайте також: Легше рибку з’їсти, ніж упіймати: рецепти смачних страв з морепродуктів на вихідні.

Цибулеві

Такі котлети мають хрустку скоринку й особливо смакують із ніжною підливою, яка перебиває аромат цибулі

 

Інгредієнти: 0,5 кг цибулі, 100 г манної крупи, 3 зубчики часнику, 2 варені картоплини, 1,5 скл. томатного соку, 2 лаврові листки, сіль та перець за смаком, олія для смаження.

Приготування. Почищену і помиту цибулю наріжте дрібними кубиками. Натріть на тертці картоплю, зварену «в мундирах». Додайте інші інгредієнти і все добре вимішайте. Залиште масу постояти, щоб манка розбухла й увібрала в себе зайву рідину. Якщо «фарш» вийшов надто рідким, підсипте трохи борошна. Сформуйте пласкі палянички й обсмажте їх з обох боків до золотистої скоринки. Страва вже готова до вживання. Але ще смачнішою вона буде з томатною підливою. Доведіть до кипіння на сковороді томатний сік із сіллю та лавровим листям. Залийте ним котлети, складені в каструлю з товстим дном, і тушкуйте на слабкому вогні протягом 15 хвилин. За цей час манка добре розбухне, котлети стануть м’якими і на смак нагадуватимуть тефтелі.

Цибулю почистити, нарізати кубиками, обсмажити до золотистого кольору, всипати до неї гречану крупу, залити водою і варити до її випаровування.

Вівсяні

Ці смачні котлети — ​ситні та корисні, вони ідеально поєднуються з тушкованими овочами та салатами

 

Читайте у нас ще: Весна, кажете? А оселедець – під шубою!

Інгредієнти: 1 скл. вівсяних пластівців, 1 скл. води, 200 г картоплі, 1 велика цибулина, 2–3 зубчики часнику, петрушка (зелень), сіль та перець чорний мелений — ​за смаком.

Приготування. Вівсяні пластівці змішати з окропом та залишити на 15 хвилин. Очищені овочі натерти на тертці з середніми отворами. Змішати вівсянку з овочами, зеленню. Все поперчіть та посоліть, додайте приправу. Перемішайте, у вас має вийти клейка маса. Змочіть руки водою та сформуйте котлети. Смажте на олії з двох сторін. В кінці накрийте кришкою, зменште вогонь до мінімуму та тушкуйте ще декілька хвилин.

Рисово-морквяні

Вони дуже легкі у приготуванні, смачні, а ще економні, бо ж не доведеться викидати вчорашній рис :)

 

 

Інгредієнти: 200–250 г вареного рису, 1 велика морквина, 1ст. л. манки, сіль, спеції до смаку, зелень кропу (можна заморожений), панірувальні сухарі, олія для смаження.

Приготування. Моркву почистити, потерти на великій тертці і протушкувати на пательні з невеликою кількістю олії, щоб вона зм’якла. Коли трішки схолоне, додати рис, манку, спеції, зелень, усе добре вимішати і залишити, щоб настоялося 10 хвилин. Тоді сформувати котлетки, обкачати їх у панірувальних сухарях і підсмажити на олії до рум’яної скоринки.

Картопляно-рибні

Виходять ароматні і хрумкі, смакуватимуть із кашею та салатом із запечених овочів

 

 

Інгредієнти: 300 г картопляного пюре, 400 г рибного філе, 1 цибулина (за бажанням), сіль, перець, приправа до риби, панірувальні сухарі, олія для смаження.

Приготування. Картоплю відварити, відцідити і розім’яти на пюре. Філе риби пропустити через м’ясорубку разом із цибулею, змішати з картопляним пюре і збити блендером або у кухонному комбайні. Посолити, поперчити і додати спеції до риби. Набирати отриманий фарш столовою ложкою, змоченими у воді руками формувати котлетки і, обкачавши в панірувальних сухарях, смажити на олії до золотистої скоринки з обох боків.

Із консерви «Сардини в олії» 

Ще один варіант страви до посту

 

 

Інгредієнти: 1 скл. вареного рису, 2–3 варені картоплини, 1 цибулина, 1 банка сардин в олії, 3 ст. л. борошна, сіль, перець, панірувальні сухарі, олія.

Приготування. Рис, картоплю та цибулю перекрутити на м’ясорубці. Сардину ретельно розім’ яти, вибравши кісточки. Додати борошно, сіль, перець, усе добре вимішати. Сформувати котлети, обкачати в сухарях і обсмажити на олії.

Соковиті

Спробуйте, ваші рідні оцінять цю страву!

 

Інгредієнти: 1 цибулина, 1 картоплина, 1 скл. гречки, 4 ст. л. манки, борошно, сіль та перець — ​до смаку.

Приготування. Цибулю почистити, нарізати кубиками, обсмажити до золотистого кольору, всипати до неї гречану крупу, залити водою і варити до її випаровування. Картоплину потерти на дрібній тертці, додати манку і борошно. Все ретельно перемішати до отримання однорідної маси. Сформувати котлети й обсмажити на олії з двох боків до золотистого кольору.

Горіхові

Крім чудових смакових якостей, волоський горіх цінується за високий вміст білків і такої корисної для організму клітковини

 

Інгредієнти: 30 волоських горіхів, пів батона, 2 великі цибулини, 2–3 великі картоплини, зварені в мундирах, сіль та перець до смаку.

Приготування. Горіхи та батон пропустити через м’ясорубку, цибулю й картоплю потерти на дрібну тертку. Ретельно вимішати всі інгредієнти, додавши сіль та перець до смаку. Змоченими у воді руками сформувати котлети і обсмажити на невеликій кількості олії.